ALARMANTNO STANJE ZRAKA U BIH

Zbog guste magle otkazani svi letovi na Sarajevskom aerodromu!

Arhiva22.12.13, 20:02h

Nad Sarajevom, ali i u cijeloj BiH nadvila se proteklih dana gusta magla i smog, što je danas rezultiralo time da su otkazani i svi letovi na aerodromu

otkazani letovi u sarajevu

Na Sarajevskom aerodromu danas su otkazani svi letovi, kako u odlasku, tako i u dolasku, objavljeno je na zvaničnoj stranici Aerodroma.

Nad Sarajevom, ali i u cijeloj BiH nadvila se  proteklih dana gusta magla i smog, što je danas rezultiralo time da su otkazani i svi letovi na aerodromu.

Situacija je prvi put ovakva otkako je nastupio aktuelni zimski red letenja. Prethodnih dana je bilo sporadičnih otkazivanja u jutarnjim i večernjim satima, ali u ostalom periodu dana, avionski saobraćaj se odvijao - kazali su Agenciji Fena s Aerodroma.

U nedjelju su u jutarnjim satima zabilježena samo dva leta - avioni za Zagreb i Istanbul poletjeli su u 6.30 i 11 sati.

Ukoliko se vremenske prilike poboljšaju, za ponedjeljak u 7 sati se očekuje odlazak aviona za Kopenhagen, ali niko sa sigurnošću ne može potvrditi da će se to i desiti.

Podsjetimo, da i na putevima u BiH u kotlinama i uz riječne tokove gusta magla uzrokuje smanjenu vidljivost, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Izdvajaju se putevi na području Sarajeva, Zenice, Doboja, Viteza i Travnika, na kojima je vidljivost mjestimično smanjena i do 30 metara.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, učestali su odroni kamenja na kolovoz, a izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Novi Travnik-Bugojno i Travnik-Banja Luka. Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno.

Statistički podaci Aerodroma Sarajevo za period 1. januara 2013. - 17. decembra 2013. godine pokazuju da je zabilježeno ukupno 46 otkazanih letova u dolascima (brojke se odnose na civilne i vojne letove).

Letovi su otkazivani zbog loših vremenskih uslova sa destinacije odakle su avioni trebali poletjeti ili nepovoljnih meteo uslova u Sarajevu.

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook