EDVIN KUTLOVAC SINOĆ STIGAO U SARAJEVO

Radončić će tražiti pokretanje disciplinskog postupka protiv policajca koji je samovoljno napustio Južni Sudan

Arhiva22.12.13, 15:36h

Policajac Edvin Kutlovac, koji je sinoć stigao u Sarajevo, nije želio komentirati slučaj, jer prema propisima Ministarstva sigurnosti BiH, nije ovlašten za to

juzni sudan-zastava

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić tražiće odgovornost pripadnika Granične policije BiH Edvina Kutlovca, a povodom samovoljnog napuštanja bh. kontigenta Mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radončić će tražiti od direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića da protiv Kutlovca, koji je u trenutku samovoljnog napuštanja mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu obavljao funkciju vršioca dužnosti komandanta BiH kontigenta, pokrene disciplinski postupak.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva, Radončić će tražiti pokretanje disciplinskog postupka i protiv još jednog visokopozicioniranog funkcionera GP BiH, koji je pokušao da "dezinformira Ministarsvo sigurnosti BiH i opravda nedopustiv čin Kutlovca te praktično spriječi postupak protiv ovog policajca".

 "Kutlovac je svojim činom nanio štetu ugledu bh. policajaca u UN misijama koji su se u proteklim godinama pokazali dostojnim i hrabrim predstavnicima svoje zemlje širom svijeta", navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti povodom Kutlovčevog samovoljnog napuštanja dužnosti u Južnom Sudanu.

U izjavi za AA, Edvin Kutlovac istakao je kako, prema propisima Ministarstva sigurnosti BiH, nema ovlasti da daje bilo kakve izjave za medije.

Ministar Radončić pohvalio je javno policajca Aleta Šiljdedića, koji je preuzeo komandovanje bh. kontigentom i "pokazao očekivani profesionalizam i hrabrost koju su bh. policajci do sada nebrojeno puta pokazali u zemlji i inozemstvu".

Edvin Kutlovac je otputovao iz Južnog Sudana avinom koji je njemačka vlada poslala po svoje civile, a u Sarajevo je, po podacima Ministarstva sigurnosti BiH, stigao sinoć.

U Južnom Sudanu, gdje traju neredi od prošlog ponedjeljka, u okviru Mirovne misije UN-a nalazi se trenutno 25 bh. policajaca i policajki i po posljednjim informacijama svi su živi i dobro.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook