ŠTA VI MISLITE?

Treba li prostitucija biti legalna?

Arhiva21.12.13, 20:44h

Treba li prostitucija biti legalna? Pitanje je to kojim su se ove godine bavili zakonodavci u mnogim svjetskim državama. Zakonodavni okvir koji regulira prostituciju zadnji su pokušali promijeniti Kanađani, ali to im je onemogućio Ustavni sud

elitna prostitucijaTreba li prostitucija biti legalna? Pitanje je to kojim su se ove godine bavili zakonodavci u mnogim svjetskim državama. Zakonodavni okvir koji regulira prostituciju zadnji su pokušali promijeniti Kanađani, ali to im je onemogućio Ustavni sud.

Kanadski parlamentarci su, naime, donijeli vrlo rigidan zakon koji zabranjuje bordele i komuniciranje s klijentima na ulicama, odnosno kriminalizira bilo koji oblik bavljenja prostitucijom. Ocjenu ustavnosti ovog zakona od kanadskog ustavnog suda zatražile su tri žene koje su bile žrtve trgovine ljudima, te koje su i same svojevremeno bile prisiljene na bavljenje prostitucijom.

Njihov je stav da ovakav zakon dodatno diskriminira prostitutke i otežava njihov položaj, te zapravo ide na ruku kriminalnom podzemlju. Ustavni suci su se složili. "U Kanadi nije zločin prodavati seks za novac", poručio je ustavni sud, te parlamentu dao godinu dana da osmisli novi prijedlog zakona koji će na adekvatan način pristupiti problemu prostitucije.

Francuzi odlučili kažnjavati mušterije, ne prostitutke

Ova odluka, donesena u petak, potaknula je kanadski CBC da se osvrne na pravne prakse europskih država u regulaciji prostitucije. U Europi, piše dopisnica CBC-a Laura Lynch, i dalje je u tijeku debata je li se protiv iskorištavanja žena u prostituciji bolje boriti legalizacijom ili kriminalizacijom.

Donji dom francuskog parlamenta ranije ovog mjeseca tako je donio zakon u kojem stoji da je kazneno djelo platiti za seks. Francuzi su odlučili kažnjavati ne prostitutke, već njihove mušterije.

Prema novom zakonu, svako koga francuska policija ulovi da prostitutkama plaća za seks morat će platiti 1500 eura globe. Za rekonvalescente globa će se penjati i do 3750 eura.

"Hvala vam što sagledate prostituciju onakvu kakvom jeste, a ne onakvu kakvom bismo željeli da bude. Hvala vam što ste nam dali sredstvo za borbu protiv mreže koja kontrolira trgovinu ljudima", kazala je francuska ministrica za žene Najat Vallaud-Belkacem nakon što je parlament donio ovaj zakon.

Švedski model

Francuska se tako povela za primjerom Švedske, koja se protiv problema prostitucije na ovaj način bori još od 1999. godine. Cilj im je, kaže Kajsa​ Wahlberg iz švedske policije, promicanje rodne jednakosti i borba protiv nasilja nad ženama. Prilikom kupovine seksa, smatraju Šveđani, prostitutke su žrtve.

"Takav zakon ne rješava problem u potpunosti. Ali mnogi ljudi se zbog njega ne odlučuju na prostituciju, jer ne žele napraviti nešto što je protiv zakona", kaže Wahlberg. Prostitucija u Švedskoj i dalje postoji, ali prizor prostitutke na ulicama je vrlo rijetka pojava.

Pye Jakobsson, bivša prostitutka, a danas aktivistica za prava žena u organizaciji Rose Alliance, vjeruje da je upravo švedski pristup borbe s problemom prostitucije ispravan. "Kriminaliziranje prostitutki nije rješenje. To nas samo čini još više marginaliziranima i ranjivima", kaže Jakobsson.

U Njemačkoj prostitucija legalna

Kao pozitivnu priču Jakobsson ističe i njemački model. U toj zemlji se prostitucija od 2002. godine tretira kao legalna industrija. Zanat je to kao i svaki drugi; prostitutke plaćaju poreze, imaju iste povlastice kao i ostali radnici, a mogu i sudski progoniti mušterije ako im ostanu dužni novac.

U Njemačkoj, prema procjenama, trenutno radi oko 200.000 prostitutki. Zaštićene su puno bolje nego prije, dok je prostitucija bila ilegalna. No, i ova metoda ima svoju mračnu stranu. Chantal Louis, urednica feminističkog časopisa Emma, ističe da je legalizacija prostitucije Njemačku učinila unosnim tržištem za svodnike i trgovce ljudima.

"Mnoge žene koje se ovdje dolaze baviti prostitucijom dolaze iz najsiromašnijih europskih zemalja poput Bugarske, Rumunjske i Mađarske. Imamo zakone protiv svodništva i traffickinga, ali policiji je teško bilo što dokazati jer je u takvim slučajevima nužno svjedočanstvo žrtve. A od ovih ranjivih žena to nije lako dobiti", kaže Louis.

Upravo zbog toga novoizabrana njemačka vlada razmišlja o reviziji zakona kojim je legalizirana prostitucija. Legalnu prostituciju Nijemci neće u potpunosti ukinuti, ali žele proglasiti nezakonitim kupovanje seksa od žena koje su natjerane da se bave prostitucijom.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook