VIDEO/ UGASLE ZVIJEZDE BH. ESTRADE (III)

Bože, uzeo si pogrešnog Sennu: Tuc, tuc, tuc, tuc... Ja i ti, sami u sobi... I wanna tuc-tuc... Aaaaa!!!

Arhiva24.12.13, 16:28h

Novi, treći po redu nastavak u kome podsjećamo na neka stara i, danas se čini, bezbrižna vremena, kada se pjesma orila širom BiH, a pjevao svako ko se mogao dohvatiti mikrofona... Od nepojmljivog Senne M od platinastog zavodnika Edwina Poa...

ugasle zvijezde bh. estrade IIIPiše: Danijal HADŽOVIĆ

Hamza Ražnatović i Macbeth

Sarajevski Srbin Igor Ražnatović, koji je tokom rata promijenio ime i vjeru, i postao Hamza, godinama je postojao na bh. etradi sa bendom "Macbeth". Doduše, ovaj bend nastao je mnogo prije, čak 1986. godine, ali je popularnost stekao u ratnim i prvim postratnim godinama.

Prvu postavu benda činili su Hamza Ražnatović, Kenan Šahinović, Zenan Šahinović, Nermin Demirović i Erol Rosan, no 1992. godine gitarista Kenan Šahinović gine u borbama oko Sarajeva. Benda nastavlja u novom sastavu, a izgubljenom prijatelju poklanja pjesmu "Kajlo stara".

U godinama nakon rata "Machbeth" lansira hit baladu "Crne oči", te još nekoliko pjesama koje su se nalazile u vrhovima top lista kao što su "Mahala", "Jedan dan", "Bila je lijepa", "Neka mi oproste sve", no već dugi niz godina o njima se malo šta čuje i zna.

Hamza Ražnatović okušao se i u političkim vodama, te je kao član Bosanskohercegovačke partiotske stranke Sefera Halilovića u prošlom sazivu bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ali je u međuvremenu zbog neslaganja s politikom rukovodstva napustio stranku.

Ražnatović još ponekad zapjeva u internim krugovima, sakriven od javnosti, dok njegova ratna priča i prelazak na islam i danas predstavlja intrigantnu istinu o kojoj mediji u Srbiji sa nevjericom pišu. 

Senna M

Senad Galijašević, alias Senad od Bosne alias Senna M, muzičar je koji se iz svog rodnog Viteza u muzičke vode otisnuo najprije u Sarajevo, gdje je ostvarivanje svojih životnih snova započeo u izvjesnoj grupi Vozdra.

Krajem sedamdesetih godina osniva vlastitu grupu „Senad od Bosne“, i kao takvog ćemo ga znati narednih dvadesetak godina. Grupa će ostati upamćena po pjesmama kao što su „Šal“, „Let za Bosnu“  i „Jasmina“, a 1987. s pjesmom „Bistre vode Bosnom teku“  pobjeđuje na festivalu „Vaš šlager sezone“, da bi mu nekoliko dana kasnije pobjeda bila oduzeta uz optužbe o lažiranju glasanja.

Devedesete Senad dočekuje u Zagrebu, i vjetrove novog fenomena dance muzike koji su šibali svijetom iskorištava među prvim na ovim prostorima. Postaje Senna M, pa snima redom hitove kojima je sredinom devedesetih preplavio radio programe – "Beba", "Indijanac", "Tuc tuc"... 

O njegovom blagotvornom utjecaju na hrvatsku kulturnu i muzičku scenu možda i ponajbolje svjedoči grafit koji se 1994., nakon tragične pogibije vozača Formule 1 Ayrtona Senne, pojavio na jednom zagrebačkom zidu: „Bože, uzeo si pogrešnog Sennu“.

Zagrebački časopis "Klik" je 2002. godine  objavio da Senna M seksualno zlostavlja plesačice iz svoje prateće plesne grupe. Tužio je redakciju, sudski spor kasnije i dobio, ali umoran od svega, odlučio je – zauvijek napustiti muzičku scenu.

Danas Senad Galijašević ima i dalje svoj tonski i video studio, povremeno se bavi produkcijom tuđih pjesama, snima i režira drugima video spotove, ali – kako sam kaže – nikada više neće napisati nijednu pjesmu, niti se popeti na scenu. Yeeehaaaaaaa!

Edwin Po

Ovaj bosanski Ricky Martin, ili barem njegov pokušaj pravog imena Edvin Pozderac, rođen je u Bihaću, živio je u Banjoj Luci, ali je svoj talenat, nažalost, otkrio tek po dolasku u Sarajevo. Prodor u bh. estradne vode imao je s pjesmom „Sad pali srce moje“, a nakon toga su se redale pjesme „Ljubiću noćas“, „Ne pali svjetlo ispod ove lampe“ i „Bordo majica“, popraćene seksipilom nabijenim video spotovima u kojima smo Edwina mogli vidjeti u raznim izazovnim pozama: pod tušem, u mokroj majici ispod fontane, u krevetu sa zgodnom djevojkom...

Kao i svi pjevači koji u neko doba odluče krunisati karijeru duetom s jednim i jedinim kraljem estrade, Edwin Po je snimio pjesmu s Halidom Bešlićem „Orilo, gorilo“.

A onda je Edwin preko noći nestao bez traga. Danas je navodno deblji za kojih 30-40 kg, a priča se i da se bavi prodavanjem farmerki na pijaci. Ovu priču, ipak, niko još nije javno potvrdio.

Grupa IF

Ovu nesvakidašnju  tuzlansku grupu pamtit ćemo najviše kao živopisan muzički projekt iz kojeg je potekla danas velika turbo folk zvijezda Selma Bajrami.  Priča o ovoj grupi počinje 1994. kao pokušaj njenog osnivača Harisa Dedića da pobere kajmak novih svjetskih muzičkih trendova koji se u BiH još uvijek nisu etablirali. I tako godine su prolazile, grupa IF je mijenjala plesačice kao Charlie Sheen prezervative, ali osim opsjedanja kasablijskih festivala i emitovanja spotova na tv stanicama, grupa neki značajniji uspjeh i nije ostvarila, što ne treba pretjerano da čudi, jer osim što im je muzika bila uglavnom očajna, ni pjevačice im nisu bile "bog zna čemu".

Osim već pomenute Selme Bajram koja je kasnije ostvarila zavidan uspjeh u "džigeraškim" vodama, solo karijeru uspjela je započeti i njihova bivša članica Merima Džafić, ali bez većeg estradnog uspjeha. Ostale članice u međuvremenu ne odustaju od pokušaja da uspiju u muzici, pa se Azra Musić, još jedna bivša članica, okušala u Hayatovom showu „Zvijezda možeš biti ti“, gdje nam je pokazala zavidno poprsje i ne baš toliko zavidne vokalne sposobnosti.

Leila Livnjak

Kao grob iz vedra neba na bh. estradi svojevremeno s pojavila Leila Livnjak, kćerka poznatog pjevača Omera Livnjaka, koja je nakon karijere "erotskog fotografiranja" po Italiji odlučila da se okuša i u pjevačkim vodama, ali u BiH. Nekoliko baladica, ali i veselih pop pjesmuljaka i spotova u kojima smo je mogli gledati u raznim izazovnim pozama, i Lejla je nestala iznenadno - kako se i pojavila.

U međuvremenu se udala i vratila u Italiju, gdje živi s mužem i djetetom, a bavi se predavanjem pjevanja u nekoj lokalnoj školi i, na sreću svih istinskih ljubitelja muzike, ne razmišlja o povratku na estradu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook