VIDEO/ UGASLE ZVIJEZDE BH. ESTRADE (II)

Mika i hit-patetika: 'Ja, samo ja, svaku tvoju tajnu znam, mali ben što je negdje na tvom tijelu sakriven...'

Arhiva22.12.13, 10:11h

U novom nastavku podsjećanja na neka stara i, danas se čini, bezbrižna vremena, kada se pjesma orila širom BiH, a pjevao svako ko se mogao dohvatiti mikrofona, evociramo sjećanja na novih pet ugaslih zvijezda bh. estrade, o kojima se godinama malo ili ništa ne zna

ugasle zvijezde bh. estrade 2U novom nastavku podsjećanja na neka stara i, danas se čini, bezbrižna vremena, kada se pjesma orila širom BiH, a pjevao svako ko se mogao dohvatiti mikrofona, evociramo sjećanja na novih pet ugaslih zvijezda bh. estrade, o kojima se godinama malo ili ništa ne zna.

Amila Glamočak

Nekada razoran vokal i jedan od najboljih glasova domaće estrade, nakon burnih muzičkih postratnih godina i dominacije na tv ekranima, preko noći je nestao iz etera.

Amilu Glamočak pamtimo prvo kao savršen prateći vokal brojnih bendova ex-Jugoslavije, da bi nakon rata, 1996. godine, predstavljala BiH na Eurosongu sa pjesmom 'Za našu ljubav', a nakon toga započela uspješnu solo karijeru.

Izdala je dva albuma, 'Imaš me u šaci' (1996) i 'Sunce' (2003), da bi potom sasvim utonula u zaborav.

U javnosti se špekulisalo da je nakon razvoda od poznatog bh. glumca Admira Glamočaka potpuno promijenila svoj život i okrenula se vjeri, no ona to nikada nije potvrdila, ali ni demantovala.

Amila Glamočak ne samo da je prestala pjevati, već se nikada, ni na koji način, nije oglasila u javnosti. Šteta za sjajan vokal koji je nekada postojao na domaćoj muzičkoj sceni. Prisjetite se!

Mirsad Muminović Mika

Ko se još sjeća srceparajućeg Mike i njegovog velikog hita "Vrati se"?

"Ja, samo ja, svaku tvoju tajnu znam, mali ben što je negdje na tvom tijelu sakriven...", pjevao je Mirsad Muminović sada već davne 2003. godine i bio jedno od obaveznih lica na brojnim šlagerskim festivalima koji su se održavali po Bosni i Hercegovini.

No, kako su festivali umirali jedan za drugim, tako je i Mika nestao sa scene. Navodno je batalio estradu, a sreću potražio u Njemačkoj, gdje već godinama živi i radi, ali priznaje da čezne da jednog dana ponovo zapjeva.

Imao je Mika u vrijeme svog estradnog zamaha još nekoliko hitova, no nijedan od njih nije dostigao popularnost pjesme "Vrati se". Poslušajte je ponovo nakon toliko godina!              

Alisa Šišić

I nesuđena Miss BiH iz 1999. godine, koja je samo dan nakon izbora za najljepšu bh. djevojku diskvalifikovana zbog eksplicitnih fotografija koje je napravila kao tinejdžerka, a koje je tada objavio Dnevni avaz, okušala se u estradnim vodama.

Nakon skandala sa lascivim fotkama, kada se bura malo stišala, lijepa Alisa je snimila pjesmu "Nema te", kao i spot u pomalo buntovnom rokerskom stilu, te se kratko  zadržala na estradi.

Danas se mnogi više ne sjećaju ni Alise, ni njene pjesme, a ni skandala o kome je danima brujala država, pa čak i cijeli region. No, ostala je zabilježena u internetskim arhivama...    

Igor Vukojević

A sjećate li se macana iz Doboja, koji je godinama bio najdominantniji glas drugog entiteta, te rekorder po broju nagrada koje su ga kitile svake godine?

Igor Vukojević pojavio se na estradi odmah nakon rata, 1996. godine, sa albumom "Rat i mir" u rock-jazz maniru, da bi kasnije nastavio da egzistira isključivo kao pjevač pop i zabavne muzike koja je svako malo koketirala sa etno melosom.

Pokušao je i da otputuje na Eurosong, ali mu je pobjeda izmakla "za dlaku", no zato je pobjeđivao na brojnim državnim i regionalnim festivalima.

Iako nikada nije postao istinska zvijezda, sve do prije nekoliko godina zadržao se na bh. estradi, a onda je netragom nestao.

Od brojnih pjesama koje je pjevao Igor Vukojević, mi izdvajamo "Jabuku" iz 2005. godine, koja doduše nije otišla na Evroviziju, ali je te godine osvojila nagradu "Davorin". Zasluženo ili ne, sudite sami...

Mia Martina Barbarić

Ko bi se još uopšte sjećao pjevačkih pokušaja Mie Martine Barbarić, da nekadašnja pjevačica nije ponovo zaživjela u javnosti kroz skandaloznu poruku "za dom spremni!"?

A mnogo prije nego što je postala državna službenica i nesigurnu karijeru pjevačice zamijenila sigurnom budžetskom platom, mlađahna Mia imala je velike planove na estradi, na kojoj su joj se velika vrata otvorila 2003. godine kada je sa pjesmom "Ne brini" predstavljala BiH na Eurosongu.

Tih godina, Mia je imala još nekoliko tinejdžerskih hitova, a među njima i pjesmice "Sa 17 možeš sve" i "Idi, idi", a onda su se reflektori odjednom ugasili, a sa njima i ova  hercegovačka zvijezda.

Za razliku od poruka koje danas šalje u javnost, Mia Martina nekada je posve drugačije pojevala o BiH i za BiH...    
  

- nastavit će se -

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook