TRUDNE DJEVICE

Jedan posto mladih žena tvrdi kako je zatrudnjelo bez seksa

Arhiva21.12.13, 10:49h

U američkome istraživanju gotovo jedan posto mladih žena koje su ostale trudne, tvrde da su to ostvarile kao djevice

trudnicaU američkome istraživanju gotovo jedan posto mladih žena koje su ostale trudne, tvrde da su to ostvarile kao djevice. Autori teksta "Poput djevice (majke)" u britanskom BMJ medicinskom dnevniku - koji je lišen ironije - kažu da takve znanstveno nemoguće tvrdnje pokazuju da istraživači moraju biti oprezni u tumačenju samoproklamiranih ponašanja. Pogrešna sjećanja, uvjerenja i želje kod ljudi mogu stvarati pogreške u onome što govore znanstvenicima.

U razgovorima sa 7. 870 žena i djevojaka u dobi od 15 do 28 godina, pokazalo se, da se 45 trudnoća od 5. 340 ukupno dogodilo nezavisno od muškaraca. Brojka ne uključuje trudnoće proistekle iz in vitro oplodnje i drugih potpomognutih reproduktivnih tehnologija.

Božićno izdanje BMJ-a svake godine objavljuje netradicionalne znanstvene dokumente. Za studiju o navodnim djevičanskim trudnoćama istraživači sa sveučilišta Sjeverna Karolina i Chapel Hill analizirali su podatke o tisućama tinejdžerki i mladih žena koje su sudjelovale u dugom istraživanju o adolescentskom zdravlju. Djevojke su bile od 12 do 18 godina stare kad su uvrštene u istraživanje u školskoj godini 1994-95. i bile su periodički podvrgnute intervjuiranju o njihovom zdravlju i ponašanju tijekom 14 godina, uključujući i preko kompjutera kako bi slobodnije odgovarale na pitanja o njihovoj seksualnoj povijesti.

45 žena i djevojaka koje su zatrudnjele unatoč tome što su, prema njihovim izjavama, bile djevice u trenutku začeća, razlikovale su se po nekim stvarima od onih koje su priznale ulogu muškaraca u njihovom razmnožavanju. 31 posto od onih koje tvrde da su zatrudnjele kao djevice rekle su također da su potpisale zavjet časti, u kojem se djevojka zaklinje da neće imati seks prije udaje. 15 posto ne-djevica koje su zatrudnjele potpisalo je takav zavjet.

45 samoproglašenih trudnih djevica i 36 koje su rodile izjavljivale su više od ne-djevica da roditelji nikad s njima nisu razgovarali o seksu i kontroli rađanja. Oko 28 posto roditelja majki-"djevica", koji su također intervjuirani, naznačili su kako nisu imali dovoljno znanja da razgovaraju o seksu i kontracepciji s kćerima, u usporedbi s 5 posto roditelja od djevojaka koje su zatrudnjele i priznale da su imale odnos.

Prema izvješću, pretpostavljene časne majke bile su u značajno manjoj mjeri upoznate s upotrebom kondoma.

Istraživači su otkrili da, iako su majke-"djevice" imale više dječaka negoli djevojčica, i premda su mnoge zatrudnjele u danima prije Božića, kod njih ne postoji statistički značajna sličnost s Djevicom Marijom.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook