PREMA PISANJU GUARDIANA

Mandelu obučavali agenti Mossada

Arhiva20.12.13, 19:36h

Nelsona Mandelu su navodno obučavali agenti Mossada u Etiopiji 1962. godine bez da su izraelske tajne službe znale za njegov pravi identitet, navodi se u tajnom pismu u izraelskoj državnoj arhivi

Mandela novaNelsona Mandelu su navodno obučavali agenti Mossada u Etiopiji 1962. godine bez da su izraelske tajne službe znale za njegov pravi identitet, navodi se u tajnom pismu u izraelskoj državnoj arhivi.

U pismu, koje su objavile izraelske novine Haaretz dvije sedmice nakon smrti južnoafričkog lidera, navodi se da je Mandela obučavan za upotrebu oružja i tehnike sabotaže, piše britanski Guardian.

Mandela je posjetio druge afričke zemlje 1962. godine kako bi skupio podršku za borbu za Afrički nacionalni kongres protiv apartheidskog režima u Južnoj Africi.

Dok je bio u Etiopiji, tražio je pismom pomoć od izraelske ambasade koristeći pseudonim, koji je, kako se navodi u strogo povjerljivom pismu, poslan zvaničnicima u Izraelu u oktobru 1962. godine.

Predmet pisma je oslovljen sa "Crni Pimpernel" - termin koji je južnoafrička štampa koristila za Mandelu. Nazvan je tako zbog sposobnosti da izbjegne policiju. On se znao maskirati kao šef, vozač ili vrtlar.

- Kao što se možda sjećate, prije tri mjeseca smo razgovarali o slučaju polaznika koji je došao u (izraelsku) ambasadu u Etiopiji po imenu David Mobsari, porijeklom iz Rodezije. Gore spomenutog su obučavali Etiopljani (prema mišljenju Haaretza, tajno ime za agente Mossada) za džudo, sabotažu i korištenje oružja - citirao je Haaretz tajno pismo.

U pismu se dodaje da je muškarac izrazio interes za metode Hagane, jevrejske paravojne organizacije koja se borila protiv britanskih vladara i arapskog stanovništva u Palestini 1930-ih i 1940-ih godina, i druge izraelske underground pokrete.

- Naše ljude je pozdravljao sa "šalom" i bio je upoznat s problemima Jevreja i Izraela i odavao je utisak intelektualca. Osoblje ga je pokušalo načiniti cionistom. U razgovorima s njima, izrazio je socijalističke poglede na svijet, a s vremena na vrijeme je čak davao utisak naklonjenosti komunizmu - navodi se dalje u pismu.

- Sada se čini da je isti čovjek na fotografijama koje je štampa objavila o hapšenju "Crnog Pimpernela" u Južnoj Africi - piše u tajnom pismu.

Prema tvrdnjama Haaretza, kasnijim poređenjem rukopisa utvrđeno je da je Crni Pimpernel ustvari Mandela. Novine navode da je pismo čuvano u državnoj arhivi i da ga je student otkrio prije nekoliko godina dok je istraživao o odnosima Južne Afrike i Izraela.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj web stranici potvrdilo da je održan sastanak Mandele i izraelskog zvaničnika u Etiopiji 1962. godine, ali ne spominje eksplicitno Mossad ili bilo kakvu vrstu obuke.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook