GODIŠNJICA PROJEKTA ARS AEVI

Godine ponosa, mudrosti i dostojanstva

Arhiva20.12.13, 17:40h

Prvi čin ovogodišnjeg susreta prijatelja Projekta Ars Aevi je kolektivni izraz zahvalnosti i poštovanja ličnostima koje su svojim mudrim odlukama i djelom stvorile uslove za impresivan razvoj Projekta Ars Aevi u protekle dvije decenije: U koordiniranom djelovanju, u prvoj godini opsade Sarajeva 1992/93.

ars aeviPrvi čin ovogodišnjeg susreta prijatelja Projekta Ars Aevi je kolektivni izraz zahvalnosti i poštovanja ličnostima koje su svojim mudrim odlukama i djelom stvorile uslove za impresivan razvoj Projekta Ars Aevi u protekle dvije decenije: U koordiniranom djelovanju, u prvoj godini opsade Sarajeva 1992/93. Projekt Ars Aevi su osnovali: Sadik Hasanbegović, direktor Centra Skenderija; Ilija Šimić, predsjednik Republičkog javnog fonda za kulturu; Fehim Spaho, ministar kulture Grada Sarajeva i Muhamed Kreševljaković, gradonačelnik Sarajeva (u ovom periodu Kanton Sarajevo nije bio konstituisan).

Nakon procesa saradnje sa evropskim muzejima, organizatorima osnivačkih izložbi za Kolekciju Ars Aevi, sva djela Kolekcije Ars Aevi su predstavljena u Sarajevu 1999. godine na 10.000 m2 izložbenih prostora velikih dvorana olimpijskog Centra Skenderija. Uslove za organizaciju ove impresivne izložbe, koju je inaugurirao tadašnji generalni direktor UNESCO-a Federico Mayor, obezbijedili su Bakir Izetbegović u ulozi direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Rasim Gačanović, gradonačelnik Sarajeva.

ars aevi 1

Pod vodstvom istih ličnosti usvojeni su urbanistički dokumenti, odluke i rješenja o dodjeli lokacije Muzeja Ars Aevi prema autorskim i preliminarnim arhitektonskim projektima koje je Sarajevu darovao slavni arhitekta Renzo Piano.
   
Na osnovu odluke Fahrudina Rizvanbegovića, tadašnjeg ministra kulture Federacije BiH, Kolekcija Ars Aevi je bila privremeno smještena u kubusu Historijskog muzeja BiH u periodu od 2000-2007. godine. Nakon odluke Vlade Italije da odobri sredstva za rekonstrukciju prostora u kojem će Kolekcija Ars Aevi biti stalno smještena i zaštićena, na inicijativu Denisa Zvizdića, premijera i Ivice Šarića, ministra kulture, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku o rekonstrukciji prostora od 2000 m2 Centra Skenderija za Art Depo Kolekcije Ars Aevi. Prema sporazumu sa Vladom Italije rekonstrukciju ovih prostora, prema arhitektonskim projektima Amira Vuka, izvršio je UNESCO. U prisustvu najviših predstavnika Italije, UNESCO-a, Bosne i Hercegovine i Sarajeva, Art Depo Kolekcije Ars Aevi je svečano inauguriran 2007. godine.
ars aevi

POLITIČKI DOKUMENT SAGLASNOSTI O RAZVOJNOM ZNAČAJU
I O KOLEKTIVNOM SUFINANSIRANJU PROJEKTA ARS AEVI

U periodu pred donošenje odluke o rekonstrukciji Art Depoa Kolekcije Ars Aevi, predstavnici Italije i UNESCO-a, finansijera rekonstrukcije, tražili su da predstavnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine potpišu Sporazum o saradnji na ostvarivanju ciljeva Projekta Ars Aevi i o garancijama redovnog godišnjeg finansiranja otvorenosti Art Depoa Ars Aevi za posjetioce. Uz supotpis vicegeneralnog direktora UNESCO-a Mounira Bouchenakija, ovaj Sporazum potpisali su ispred Grada Sarajeva  Semiha Borovac, gradonačelnica i Predrag Mitrović, dogradonačelnik, i ispred Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, premijer i Ivica Šarić, ministar kulture. 

4 GODINE OPSTRUKCIJE I STAGNACIJE 2009-2012.
POLITIKA NEZNANJA I NEODGOVORNOSTI


Pod uticajem ličnosti koje su na federalnom i državnom nivou odbile da potpišu i da poštuju odredbe Sporazuma o saradnji na ostvarivanju ciljeva Projekta Ars Aevi i o sufinansiranju godišnje djelatnosti Ars Aevi, od 2009. godine prisutna su nastojanja korespondentnih ličnosti u strukturi Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo da Ars Aevi isključe iz plana redovnog budžetskog finansiranja ili da značajno umanje ispunjenje obaveza utvrđenih Sporazumom o saradnji na ostvarivanju ciljeva Projekta Ars Aevi, potpisanim 2005. godine. 

Sa ovim nepravednim i nekorektnim odnosom, na najružniji način je pokazano nerazumijevanje i nepoštovanje prema vrijednostima koje su osnivači Projekta Ars Aevi donijeli Sarajevu, a koje su gradu Sarajevu darovali velikani savremene svjetske umjetnosti i arhitekture:

-    Kolekcija djela najznačajnijih umjetnika svijeta
-    Pješački most Ars Aevi slavnog arhitekte Renza Piana
-    Arhitektonski projekti Muzeja Ars Aevi Renza Piana
-    Rekonstrukcija Art Depoa Kolekcije Ars Aevi
-    Vizionarski projekt: Umjetnost svijeta u Sarajevu

Sa ovim odnosom, i sa činjenicom da je Kolekcija Ars Aevi protekle četiri godine zatvorena za posjetioce, Sarajevo u svijet šalje javnu sliku primitivizma, nepoštivanja darovanih vrijednosti i nerazumijevanja aktuelnog i dugoročnog razvojnog značaja Projekta Ars Aevi.

U istom periodu, u cilju snažnog pojašnjenja opšteg društvenog značaja ovog jedinstvenog Projekta, osnivači  Ars Aevi organizirali su intenzivnu javnu promotivnu kampanju čije su glavne komponente ostvarene u 2011. i 2012. godini.

-    Performans osnivača Ars Aevi sa flautom na kultnim lokacijama Sarajeva
-    Izjave mudrosti i Deklaracija 86 najuglednijih ličnosti Sarajeva i BiH
-    Forum Ars Aevi u povodu obilježavanja 20 godina Projekta Ars Aevi
 
REGENERACIJA OPTIMIZMA ARS AEVI U ITALIJI
ITALIJA SLAVI 20 GODINA PROJEKTA ARS AEVI

    Nakon četiri tužne sarajevske godine, poučno je i znakovito upoređenje odnosa sa kojima Italija obilježava 20 godina razvoja Projekta Ars Aevi:

 2013.
Internacionalna promocija dvodecenijskih ostvarenja Projekta Ars Aevi u Veneciji sa izložbom „Collection Ars Aevi in Progress 1993-2013“ u reprezentativnom prostoru Arsenale di Venezia – Tesa 105 u sveukupnom šestomjesečnom trajanju ovogodišnjeg 55. Venecijanskog bijenala. Iskazujući na ovaj način poštovanje prema osnivačima i koordinatorima razvoja Projekta Ars Aevi, Grad Venecija je odabrani izložbeni prostor ustupio bez naknade, a najpoznatiji umjetnici svijeta su sami realizirali produkciju, transport i postavku svojih reprezentativnih umjetničkih djela.

 2014.
Muzej Luigi Pecci, organizator prve kolektivne osnivačke izložbe za Kolekciju Ars Aevi 1996. godine,  preuzeo je sve komponente izložbe iz Venecije sa planom njenog obogaćenja i postavljanja u muzejske prostore Milana i Prata u toku 2014. godine.

 2015.
U toku su dogovori da se svjetska promocija Kolekcije Ars Aevi organizira 2015. godine u Rimu sa izložbom u najvećem italijanskom muzeju MAXXI, na kojoj
će na 20 000 m2 biti reprezentativno postavljena sva djela 150 umjetnika svijeta osnivača Kolekcije Ars Aevi. Jednu od najpoznatijih aktuelnih svjetskih atrakcija u Rimu, Muzej MAXXI, projektovala je čuvena arhitektica Zaha Hadid.

 
DEKLARACIJA MUDROSTI
VENECIJANSKOG FORUMA ARS AEVI

Ugledni učesnici Foruma Ars Aevi u Veneciji pozvali su mudre partnere da početak izgradnje Muzeja Ars Aevi uvrste u program obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, u Sarajevu 2014. godine (Deklaracija u prilogu).

ars aevi

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook