SAVJETI IZ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KS

Pet važnih preporuka za građane Sarajeva: Kako preživjeti alarmantno zagađenje zraka?!

Arhiva20.12.13, 11:49h

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS upućuju apel svim građanima da primjenjuju date preporuke u što većoj mjeri u cilju zaštite njihovog zdravlja u ovoj situaciji... Dakle, šta činiti da bi se preživjelo u Sarajevo?

Sarajevo u smogu i magli/ Foto: DEPO

Zbog povećane koncentracije sumpordioksida i čestica prašine PM10 u zraku koje na području Kantona Sarajevo posljednjih dana prelaze tolerantne vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju građanima da:

 -Ograniče kretanje na minimum tokom cijeloga dana,

-Smanje upotrebu čvrstih goriva za loženje,

-Ograniče korištenje osobnih vozila na minimum (posebno vozila bez katalizatora), te koriste sredstva javnog prevoza u što većoj mjeri;

-Izbjegavaju otvaranje prozora radi prozračivanja ako postoji mogućnost korištenja nape ili nekog drugog vida ventilacije u stanu/kući;

-Ukoliko je kretanje napolju neophodno, građanima se prepuručuje da dišu isključivo na nos i koristite zaštitu u vidu šala, odnosno marame za prekrivanje usta i nosa.
 
Iz Zavoda za javno zdravstvo KS upućuju apel svim građanima, a prvenstveno trudnicama, starijim osobama, osobama s hroničnim bolestima respiratornih organa (kao što su astma i bronhitis), te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta da primjenjuju date preporuke u što većoj mjeri u cilju zaštite njihovog zdravlja u ovoj situaciji.

Također naglašavaju da su ove preporuke date na osnovu praćenja stanja kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo i nakon izvršene validacije rezultata mjerenja. Rezultati su pokazali da opterećenost zraka traje, nažalost, već duži vremenski period tokom cijelog dana uz povremene manje padove koncentracija štetnih materija u zraku.

Iz Zavoda za javno zdravstvo najavljuju da će kontinuirano obavještavati građane o stanju kvaliteta zraka.

(DEPO PORTAL/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook