VALENTIN INZKO, VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Političari u BiH nemaju volju zemlju povesti u Evropsku uniju!

Arhiva20.12.13, 10:12h

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH i neprihvatljivoj retorici njezinih političara, Inzko je pohvalio aktualne čelnike Srbije, navodeći da su njihove poruke koje šalju u posljednje vrijeme "najbolje u posljednjih 20 godina", prenio je Tanjug

Inzko nova

Političari u BiH imaju kapacitet, ali ne i volju svoju zemlju odvesti u euroatlantske integracije, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu Politici uoči dolaska u službeni posjet Beogradu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH i neprihvatljivoj retorici njezinih političara, Inzko je pohvalio aktualne čelnike Srbije, navodeći da su njihove poruke koje šalju u posljednje vrijeme "najbolje u posljednjih 20 godina", prenio je Tanjug.

Rekao je da u BiH svi građani trebaju dobiti šansu birati i biti birani, te da je neprihvatljivo da Židov Jakob Finci ne može biti, npr. potpredsjednik Federacije BiH.

"U Srbiji imate muslimana Rasima Ljajića, koji je godinama na ministarskoj poziciji i jedan od uspješnijih tamošnjih političara", rekao je Inzko i dodao da sličnih primjera ima i Vojvodina ali da ih nema u BiH što je, kako je ocijenio, "teška diskriminacija velikog broja njezinih građana".

Inzko je naglasio kako bi volio da se presuda iz Strasbourga "Sejdić i Finci" provede prije izbora koji se trebaju održati u 2014. jer "ako se političari o tome ne dogovore, izbori će imati mrlju".

"Srbija je uspjela riješiti jedno mnogo krupnije pitanje, mislim na Kosovo", rekao je visoki predstavnik u BiH i naglasio da je "razlika između lidera u BiH i onih u Beogradu i Prištini u tome što Beograd i Priština imaju političare koji žele rješenja, a BiH takve nema".

Upitan može li Banjaluka biti pokretač jedne bolje regionalne suradnje, Inzko je odgovorio potvrdno.

"Pokretač bolje regionalne suradnje može biti i predsjednik RS Milorad Dodik, koji bi mogao malo više koristiti, pored one negativne, i pozitivnu energiju koju ima", rekao je.

Inzko je podsjetio da Dodika poznaje već 18 godina .

"On je bio velika nada Zapada. Ne kritiziram ga zato što je on Milorad Dodik, kritiziram njegove izjave, njegovu priču o referendumu i odvajanju RS jer je to nešto što nije u skladu s Daytonskim sporazumom", rekao je Inzko, napominjući da je njegov posao štititi daytonska načela.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook