DANAS NA KANTONALNOM SUDU U ZENICI

Franjo Pravdić osuđen na 11 godina zatvora zbog ubistva braće Fejzić

Arhiva19.12.13, 17:49h

Smatramo da će sa ovom kaznom prema optuženom postići se svrha kažnjavanja. Za određivanje visine kazne kao olakšavajuća okolnost je uzeto da je oženjen, otac dvoje djece i neosuđivan - istakao je sudija Nermin Tešnjak

presuda čekić

Franjo Pravdić (41) iz Žepča osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Zenici na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Nermin Tešnjak, ocjeniO je kako provedeni dokazi optužbe Tužilaštva ZDK potvrđuju da je optuženi počinio ubistvo dvojice ratnih zarobljenika.

- Smatramo da će sa ovom kaznom prema optuženom postići se svrha kažnjavanja. Za određivanje visine kazne kao olakšavajuća okolnost je uzeto da je oženjen, otac dvoje djece i neosuđivan -  istakao je sudija Nermin Tešnjak.

Osuđeni Franjo Pravdić se teretio optužnicom da je, 5.avgusta 1993. godine u selu Orahovica, ubio dvojicu zarobljenih pripadnika Armije RBiH.

Radi se o dvojici braće Edinu i Edibu Fejziću, koji su bili na kopanju rovova i počeli bježati. Tada su bili ranjeni i dovedeni u komandu HVO-a, gdje ih je Pravdić, tada pripadnik 111. brigade HVO Žepče, ubio iz puške.

Nakon toga je okrenuo pušku prema drugim zarobljenicima u namjeri da puca u njih, ali su ga spriječili drugi vojnici HVO-a.

Nakon izricanja presde tužilac Branislav Tomaš rekao je da je Tužilaštvo, za sada, zadovoljno izrečenom presudom.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook