JASENKO SELIMOVIĆ, POSLANIK SDP-A U PREDSTAVNIČKOM DOMU FBIH

SBB, SDA, HDZ i HDZ 1990 su glasali za kriminal i korupciju!

Arhiva19.12.13, 17:09h

Njihov glavni argumet bilo je pismo šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Petera Sorensena u čijem pismu, također, nema suštinskih primjedbi, imaju samo opšte i deklarativne norme - kazao je Selimović

JASENKO SELIMOVIĆ
Zastupnici SBBBiH, SDA, HDZBiH i HDZ 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH jučer su glasali protiv seta antikorupcijskih zakona koje je predložila Vlada Federacije BiH. Jasno su poručili kriminalcima i lopovima da mogu biti mirni do daljnjeg - kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović, prenosi Oslobođenje.ba.

Po njegovim riječima, glas protiv ovih zakona nije ništa drugo nego glas za kriminal i korupciju, odnosno za postojeće stanje u kojem se očito ne kažnjava niko.

Udarac ugledu BiH

- Glasajući protiv seta antikorupcijskih zakona ovi zastupnici su poručili pravosudnim institucijama u Federaciji BiH da mogu biti mirne duše jer neće imati dodatnog posla, imajući u vidu činjenicu da se u okviru ovih zakona predviđa formiranje specijalnih odjela u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH koja bi se bavila koruptivnim krivičnim djelima i procesuiranjem organiziranog kriminala, isključivo - kazao je Selimović.

Istaknuo je da je na ovaj način zadat udarac ugledu BiH, "koji je ionako izrazito poljuljan o pitanju borbe protiv kriminala i korupcije".

- Svima nam je poznato da se BiH nalazi na začelju evropskih zemalja, ako ne i svjetskih, u borbi protiv kriminala i korupcije - kazao je Selimović.

Istaknuo je da tokom rasprave nije bilo suštinskih niti stručnih primjedbi na sadržaj bilo kojeg pojedinačnog zakona od ovih zastupnika.

- Njihov glavni argumet bilo je pismo šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Petera Sorensena u čijem pismu, također, nema suštinskih primjedbi, imaju samo opšte i deklarativne norme - kazao je Selimović.

Posebno je potcrtao ulogu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehima Škaljića koji je „radeći u direktnom interesu zaštitnika korupcije" jučer u više navrata napravio direktne povrede Poslovnika o radu.

To je, navodi Selimović, direktan udarac demokratiji , jer „od jučer je Poslovnik Zastupničkog doma ustvari Fehim Škaljić".

- On je prvi put otkad postoji Zastupnički dom Parlamenta FBiH pokazao da je kvorum 34 i da je 34 zastupnika koji pristupe glasanju dovoljno za donošenje bilo kakvih odluka uime Zastupničkog doma - kazao je Selimović.

SDP ne odustaje

Bez obzira na sve, istaknuo je, SDPBiH neće odustati od antikorupcijskog seta zakona i iskoristit će sve poslovničke mogućnosti „da bismo set antikorupcijskih zakona vratili u parlamentarnu proceduru".

- Izvršit ćemo i dodatne konsultacije s predstavnicima Evropske komisije da bismo otklonili sve potencijalne nedostatke u postojećim zakonima. Građani žele da se ovo pitanje konačno riješi. Mi se ne bojimo suprotstaviti kriminalu i korupciji u BiH - kazao je Selimović.

Izgleda, dodao je, da je SDP problem zato što smo  jedini politički subjekt koji je iz deklarativne prešao u operativnu fazu, "jer smo prešli s riječi na djela"

- Država neće napredovati u ovoj borbi osim ako mi kao SDP ne učinimo više da se ovi zakoni usvoje. Pozivamo još jednom i druge političke faktore da nam se pridruže - kazao je Selimović.

Nikada, istaknuo je, neće odustati od ovog seta zakona.

- Pokušat ćemo ponovo u januaru, kao klub zastupnika, poslati ove zakone u parlamentarnu proceduru - kazao je Selimović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je jučer, tokom rasprave o setu antikorupcijskih zakona, u Parlament došao Orlando Fusko kao ovlašteni izaslanik Petera Sorensena i Renca Davidija i s njihovim ovlaštenjem zatražio je od predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića da se rasprava prekine i da prije izjašnjavanja Škaljić i premijer Nermin Nikšić u zgradi Evropske unije još jednom porazgovaraju o setu ovih zakona prije izjašnjavanja o njima.

Škaljić izigrao obećanje

- Škaljić je bio upoznat o tom zahtjevu, preneseno mu je. On je obećao da će prekinuti raspravu prije glasanja, međutim, direktno je izigrao obećanje koje je dao predstavnicima Evropske unije i to je razlog zašto Klubu zastupnika SDP-a nije dao pravo na pauzu - kazao je Selimović.

Po njegovim riječima, tokom rasprave jučer niti jedan zastupnik nije iznio direktnu i konkretnu primjedbu na ovaj set zakona. Nije bilo ni amandmana, niti prijedloga novog teksta.

- Gro rasprave se vodio prije svega o stavovima koje je prema Parlamentu, odnosno prije svega odgovor koji je Sorensen uputio potpredsjedniku Federacije BiH Mirsadu Kebi i to je bio glavni temelj većine diskutanata da se ovi zakoni odbiju - kazao je Selimović.

Dodao je da su primjedbe Viskog sudskog i tužilačkog vijeća uzete u razmatranje.

Također, naveo je, set ovih zakona je u parlamentarnoj proceduri od aprila 2012. godine.

- Svi dobronamjerni i oni koji su to htjeli da se ovi zakoni usvoje, u tom  periodu bi poslali ili novi tekst ili amandmane ili bi se uključili u direktnu raspravu o pitanju ovih zakona. Što se tiče Evropske komisije, premijer Nikšić ih je u više navrata direktno pozvao da učestvuju u raspravi o ovim zakonim, a oni se nisu odazvali. Mi ne možemo smatrati dobronamjernim pismo koje se šalje  Parlamentu dan prije zasjedanja- kazao je Selimović.

Na novinarsko pitanje da li će SDP tražiti od Fehima Škaljića da odstupi s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Selimović je odgovorio da neće.

Nefunkcionalno tužilaštvo

- Škaljić treba da ostane kao predsjedavajući Zastupničkog doma do kraja mandata, jer kao odgovorna osoba neka se sam valja u blatu koje je napravio na jučerašnjoj sjednici. Zašto bi neko drugi čistio umjesto njega- kazao je Selimović.

Na pitanje da li je bilo upozorenja da se ovi zakoni ne usvajaju dok se ne završi strukturirani dijalog, Selimović je odgovorio da je strukturirani dijalog proces koji traje i koji će trajati sve do okončanja pregovora BiH s EU o poglavlju pravda i pravosuđe.

- To je proces kojem se kraj ne nazire. U strukturirani dijalog su pored mnogih stvari, uključene i neke dugoročne smjernice za rad pravosudnih institucija unutar cijele BiH. Set ovih zakona, ustvari, rješava određene probleme koje mi imamo. To je nefunckionalnost tužilaštava i sudova u borbi protiv kriminala i korupcije- kazao je Selimović.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook