EU RIJEŠILA RASPRAVU TURSKE I GRČKE

Baklava prvi turski proizvod registrovan u Evropskoj uniji!

Arhiva19.12.13, 15:11h

Evropska komisija je danas zvanično proglasila Antep baklavu registrovanim turskim proizvodom

baklava

Na današnjem zvaničnom zasjedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Gospodarska komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep baklave 2009. godine, zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procjena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.

Evropska komisija je danas zvanično proglasila Antep baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri mjeseca od objave.

Antep baklava od danas je zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, te 16. po redu proizvod koji je registrovan, a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.

EU je Antep baklavu stavila na listu "Proizvoda zaštićenog imena" i "Geografski zaštićenih proizvoda", a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda.

Zahtjevi za registraciju smokve Afyon, sudžuke Afyon i slanine Afyon u EU još uvijek su u fazi procjene.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook