MUAMER ZUKORLIĆ SE POVLAČI

Neću se kandidovati za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

Arhiva19.12.13, 13:56h

Sa pozicije muftije sandžačkog nastavit ću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi, rekao je Zukorlić

Muamer ZukorlićGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Pazaru da se neće kandidirati na predstojećem izboru za predsjednika Mešihata IZ u Srbiji, a koji će se održati 4. januara, javlja Anadolu Aganecy (AA).

Kako je Zukorlić kazao, ovim činom se ''oslobađa najteže i najčasnije funkcije koju sam do sada obavljao''.

''Sa pozicije muftije sandžačkog nastavit ću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi. Želim se značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. Uvjeren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata'', rekao je Zukorlić.

Islamska zajednica u Srbiji, dodao je, ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspješno mogu predvoditi.

''Onaj ko bude izabran za predsjednika Mešihata imat će moju punu podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva Islamske zajednice. Ovoj odluci prethodile su konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom'', dodao je.

Na vanrednoj sjednici održanoj 18. decembra 2013. godine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji usvojio je Odluku o izboru predsjednika Mešihata. Prema ovoj odluci, izbor predsjednika Mešihata održat će se 4. januara 2014. godine u Novom Pazaru. Špekulira se da bi kandidati za novog predsjednika Mešihata IZ u Srbiji mogli biti Zukorlićevi bliski saradnici Melvud Dudić i Rešad Plojević.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook