ZDRAVE I UKUSNE

Deset namirnica idealnih za svaku dijetu

Arhiva18.12.13, 21:51h

Bez obzira na to jesi li već na dijeti ili samo želiš malo regulisati težinu, ove namirnice će ti pomoći da bez puno masnoća i kalorija osjetiš sitost

dijeta detoksikacijaKad bi opisivali savršenu hranu, to bi išlo otprilike ovako: zdrava, ukusna, velika i zasitna dovoljno da ne budemo gladni satima. Doktorica Barbara Rolls izjavila je: "Vlakna i proteini će ti pomoći da smršaviš. Veće namirnice s malo kalorija omogućit će ti da se najedeš, ali i ne udebljaš."

Bez obzira na to jesi li već na dijeti ili samo želiš malo regulirati težinu, ove namirnice će ti pomoći da bez puno masnoća i kalorija osjetiš sitost:

Pečeni krompir

Krompiri su puni vitamina, vlakana i ostalih nutrijenata, te ćeš radi njih imati više energije i dugo ćeš osjećati sitost nakon što ih pojedeš. Jedi ih pečene u kori jer tako imaju još više vlakana i samo 160 kalorija po obroku.

Kuhani grah

Kuhana jela imaju visok udio vode, pa će te zasititi bez puno kalorija. Kuhani grah pun je vlakana koja u kombinaciji s vodom pri ulasku u želudac šalju signal tvome tijelu da više nema gladi. Šalica graha sadrži nešto manje od 150 kalorija.

Jaja

Jedno američko istraživanje pokazalo je kako ljudi koji jedu jaja za doručak konzumiraju 330 kalorija manje od onih koji su pojeli nešto drugo. Ona imaju puno proteina te svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti. Nakon što pojedeš jaje, aminokiseline puštaju hormone koji tvom tijelu govore da je sito.

Grčki jogurt

Osobe koje redovno jedu jogurt s vremenom izgube višak kilograma bez da se trude. Jogurt je zasitan, ima malo kalorija te regulira nivo šećera u krvi.

Jabuke

Radi velike količinu pektina, vlakana koja pomažu pri reguliranju probave, jabuka se smatra najboljom dijetalnom namirnicom. Dodaj ih u žitarice ili salatu, a možeš i krišku jabuke staviti u sendvič s puretinom u kruhu od cjelovitih žitarica.

Kokice

Ova "filmska" hrana ima samo 90 kalorija, pa je idealna zamjena za čips i slične grickalice. Dodaj malo crvenog papra i zasitit ćeš se vrlo brzo.

Smokve

Svježe smokve odlične su za osobe koje vole slatkiše. Dodaj im i neke proteine, žličicu kozjeg sira i orah, i dobit ćeš zasitan dijetni desert.

Zobena kaša

Zobena kaža puna je hranjivih vlakana, te upija tekućinu poput spužve. Kad se skuha u vodi ili obranom mlijeku, zob zgusne te joj tada treba više vremena da prođe kroz organizam. Upravo ćeš radi toga nakon jednog ovakvog obroka osjećati sitost satima.

Kvinoja

Ova žitarica prepuna je proteina i hranjivih vlakana, te mozgu šalje signale zadovoljstva i sitosti. Kvinoju dodaj u salatu s jabukama i još nekim žitaricama.

Smoothie

Smoothie je ukusan napitak koji će te zasititi poput potpunog obroka. Izmiješaj nemasno mlijeko i bilo koje voće i uživaj u ovoj dijetnoj poslastici.

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook