OGROMAN PAD POPULARNOSTI

Stepen odobravanja Obaminog rada najniži od Richarda Nixona

Arhiva18.12.13, 14:49h

Predsjednik Barack Obama okončava petu godinu svog mandata s najnižom stopom odobravanja za jednog američkog predsjednika od vremena Richarda Nixona, pokazala je nova anketa Washington Posta i TV mreže ABC

Barack Obama novaPredsjednik Barack Obama okončava petu godinu svog mandata s najnižom stopom odobravanja za jednog američkog predsjednika od vremena Richarda Nixona, pokazala je nova anketa Washington Posta  i TV mreže ABC.

Stopa odobravanja Obaminog rada iznosi 43 posto, a radi poređenja, stopa odobravanja rada predsjednika Georgea W. Busha iznosila je 47 posto u petoj godini mandata. I svi ostali poslijeratni predsjednici imali su stopu odobravanja iznad 50 posto - izuzev Nixona, koji je u jeku afere Watergate imao stopu odobravanja od katastrofalnih 29 posto.

Brutalne brojke naglašavaju ono što je izgubljeno za aktuelnog predsjednika. Stopa njegove popularnosti odnedavno je u velikom padu kao rezultat neuspjele provedbe Akta o zdravstvenoj zaštiti. U anketi Washington Post/ABC -ja, samo 34 posto ispitanika odobrava Obamin način provedbe zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Obamina popularnost također je ugrožena nedavnim fiskalnim ratovima u Washingtonu, uključujući i 16-dnevnu blokadu rada savezne vlade. Njegova administracija pretrpila je brojne udarce tokom ove godine - od nadzorne prakse Agencije za nacionalnu sigurnost, rasprava oko vojne intervencije u Siriji, kontroverzi oko aktivnosti savezne poreske agencije, i mnoge druge.

U ovom je mjesecu Obamina popularnost, sudeći po anketi  Real Clear Politics, opala na manje od 40 posto, prvi put tokom njegova dva mandata.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook