ISTRAŽIVANJE O POLITIČKOM POLOŽAJU

Hrvati u BiH žele treći entitet, TV kanal i HDZ

Arhiva18.12.13, 11:03h

Preko 53 posto Hrvata u BiH smatra da ovaj narod treba dobiti svoj entitet, dok ih čak 91 posto smatra da trebaju imati televizijski kanal na svom jeziku. Rezultat je to istraživanja koje je proveo Istraživački centar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na uzorku od 2.000 ispitanika

Dragan Čović novaPreko 53 posto Hrvata u BiH smatra da ovaj narod treba dobiti svoj entitet, dok ih čak 91 posto smatra da trebaju imati televizijski kanal na svom jeziku. Rezultat je to istraživanja koje je proveo Istraživački centar Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na uzorku od 2.000 ispitanika.

Istraživanje je urađeno telefonski i metodom slučajnog odabira, a pokazalo je, između ostaloga, i kako bh. Hrvati smatraju da su za njihovu trenutnu političku poziciju najodgovorniji upravo hrvatski političari. To smatra gotovo 30 posto ispitanih, dok je 25 posto njih mišljenja da je za političku poziciju hrvatskoga naroda u BiH odgovorna međunarodna zajednica.

Vladom FBiH ubjedljivo nezadovoljni

Odnos vlasti Republike Hrvatske prema bh. Hrvatima više od 40 posto ispitanih ocjenjuje ni dobrim ni lošim. Da je taj odnos dobar smatra 21 posto, a da je loš i vrlo loš smatra ukupno 28 posto ispitanih. Ustavnu poziciju bh. Hrvata lošom i vrlo lošom ocjenjuje ukupno 65 posto ispitanika, dok 21 posto njih smatra da ta poziciji nije ni dobra ni loša.

Katolička crkva ima jak utjecaj na bh. Hrvate, pokazalo je istraživanje. To smatra čak 45 posto ispitanih, a dodatnih 11 posto njih taj utjecaj ocjenjuje vrlo jakim. Da utjecaj crkve nije ni slab ni jak mišljenja je 26 posto anketiranih Hrvata.

Anketirani, pak, smatraju kako rad hrvatskih političara nije ni uspješan ni neuspješan (29 posto). Njih ukupno 44 posto smatra da je taj rad neuspješan i vrlo neuspješan, a svega 15 posto ispitanih smatra da su hrvatski političari uspješni u svom radu.

Istraživanje je pokazalo i kako su Hrvati prilično zadovoljni radom svojih općinskih načelnika. Tako je 27 posto njih zadovoljno radom prvih ljudi općina, i zadovoljno i nezadovoljno njihovim radom je 24 posto, a nezadovoljno 18 posto ispitanih. Istovremeno, nezadovoljni su radom županijskih vlasti (29 posto), a vrlo nezadovoljno je 16 posto ispitanih. I zadovoljno i nezadovoljno radom vlasti u županijama je 26 posto anketiranih.

Radom Vlade FBiH Hrvati su još nezadovoljniji. Tako je čak ukupno 66 posto njih nezadovoljno i vrlo nezadovoljno radom Vlade FBiH, a njen rad podržava mizernih četiri posto ispitanika. Mišljenje im je tek nešto bolje o radu Vijeća ministara. Tako je ukupno 53 posto ispitanih nezadovoljno i vrlo nezadovoljno radom državne izvršne vlasti. Vijećem ministara je zadovoljno svega sedam posto njih.

Prema rezultatim istraživanja, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, je najviše ispunio politička očekivanja ispitanih (25 posto), a za njim slijedi predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž (5,5 posto). Ipak, ogromna većina od 55 posto ispitanika nije znala tko je od hrvatskih političara ispunio njihova očekivanja. Očekivanja Hrvata od srpskih političara ponajviše je ispunio Milorad Dodik (13 posto), a od bošnjačkih Fahrudin Radončić (tri posto).

Anketirani smatraju i kako odnos bošnjačke i srpske politike prema Hrvatima varira od situacije do situacije. Bošnjačku politiku tako ocjenjuje 36 posto ispitanika, a srpsku 51 posto. Također, da bošnjačka politika radi protiv interesa Hrvata mišljenja je 26 posto ispitanih, a da isto čini i srpska politika smatra svega devet posto njih.

Šta bi bilo na izborima

Da međunarodna zajednica, pak, ne podržava Hrvate u BiH smatra 22 posto anketiranih, a da njena politika prema Hrvatima varira od situacije do situacije smatra 35 posto njih. Također, da međunarodna zajednica otvoreno radi protiv Hrvata u BiH mišljenja je 15 posto ispitanih.

Kad bi se, pak, sutra održavali izbori, na njih bi izašlo 56 posto anketiranih Hrvata i od tog broja bi većina glasovala za HDZBiH (44 posto) i HDZ 1990 (10 posto). Ostale stranke ne bi prešle ni izborni prag, a neodlučnih je u ovom trenutku 26 posto.

(oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook