VIDEO TIP/ DEFINICIJA PO NIJAZU DURAKOVIĆU

Dakle, šta je sevdah?!?

Arhiva17.12.13, 22:12h

U bh. filmu „Sevdah za Karima“ mladi Karim (Amar Selimović) objašnjava lijepoj i fatalnoj Beograđanki Ivani (Marija Karan) šta je sevdah. Samo za vas DEPO Portal otkriva definiciju sevdaha. Pogledajte insert iz filma!

sevdah za karimaDanas se u Bosni  svi bave sevdahom; rade se sevdah obrade,  idu show tv. programi, pišu se knjige... I danas bi svi da budu narodnjaci, ali da ne budu seljaci, pa se furaju na sevdah. Ukratko, sevdah je in!

Sevdaha je sve više i u domaćoj kinematografiji, a ostalo je zablježeno da u filmu „Sevdah za Karima“ reditelja Jasmina Durakovića glavni junak pokušava da da tačnu definciju ove vrste muzike koju mnogi nazivaju i „bosanski blues“. Naime, u jednoj sceni mladi Karim (Amar Selimović) objašnjava lijepoj i za njega fatalnoj Ivani (Marija Karan) šta je sevdah.

Karim u filmu kaže da je negdje čuo za definiciju sevdaha, a reditelj i scenarista Jasmin Duraković pojašnjava da je za nju čuo od svog prezimenjaka i nedavno preminulog profesora Nijaza Durakovića, a ovaj opet to pročitao kod nekog srpskog učitelja u Šapcu davne 1825., koji je opet to čuo od lokalnog bošnjačkog (turskog) stanovništva...

Dakle, šta je sevdah – saznajte u insertu iz filma snimljenog 2010. godine.

(Photo: Almin ZRNO/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook