SVI NA ULICE

Studenti najavljuju 'revoluciju' zbog neučestvovanja BiH u programu Erasmus

Arhiva17.12.13, 16:37h

Nakon vijesti da je BiH propustila priliku da učestvuje u Programu Evropske unije Erasmus+, vrijednom 14,7 milijardi eura, studenti su pokrenuli online peticiju koja će sutra biti upućena Vijeću ministara BiH, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a. Peticija će naknadno biti poslata i OHR-u

proteti studenata novaNakon vijesti da je BiH propustila priliku da učestvuje u Programu Evropske unije Erasmus+, vrijednom 14,7 milijardi eura, studenti su pokrenuli online peticiju koja će sutra biti upućena Vijeću ministara BiH, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a. Peticija će naknadno biti poslata i OHR-u.

Erasmus+ nudi mogućnost razmjene učenika, studenata i profesora, odlazak u zemlje Evropske unije gdje bi stjecali nova znanja, volontirali i radili. BiH je prije nekoliko mjeseci dobila poziv da učestvuje u Programu Erasmus+ te je bilo potrebno da saglasnost daju sve obrazovne vlasti.

Međutim, saglasnost nije stigla iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a zbog čega je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović Evropskoj uniji dao negativan odgovor na poziv.

- Izolacija BiH iz Evropskog prostora visokog obrazovanja, koja je u konkretnom slučaju nastala kao posljedica izostanka birokratske saglasnosti na Erasmus program, posljedica je neshvatljive političke arogancije koja dominira u BiH. Nažalost, postoji i velika mogućnost da akademska zajednica BiH bude izolirana i od najveće EU sheme za podršku naučnoistraživačkom radu (Program Horizon 2020 u kojem je osigurano 70 milijardi eura za narednih šest godina). Znajući da je sadašnje izdvajanje za nauku iz svih budžeta BiH manje od 0,05 posto, i sama pomisao na takav razvoj ne samo da zabrinjava nego plaši kao u horor filmovima. BiH je preuzela obavezu da će u 2014.  uplatiti participaciju od 4,6 miliona eura da bi se osiguralo naše pravo da apliciramo naučne projekte na najveći finansijski fond u historiji za nauku. Evropska komisija je odobrila da naše finansijsko učešće, koja je obaveza svih zemalja koje žele da participiraju u programu Horizon 2020, bude pokriveno iz IPA paketa pomoći koji je, nažalost, nedavno odbijen i presumjeren na Kosovo. Akademska zajednica u BiH mora dići svoj glas o svim ovim pitanjima i boriti se za svoje pravo da preživi - kazao je u izjavi za Fenu dekan Vetrinarskog fakulteta u Sarajevu profesor Nihad Fejzić.

Za profesora na Filozofskom fakultetu Dubravka Lovrenovića mogućnost odustajanja od projekta Erasmus + je samo još jedan od bjelodanih pokazatelja stanja u našoj tzv. akademskoj zajednici, koja kao takva zapravo i ne postoji, kao i o onima koji o ovakvim i sličnim pitanjima odlučuju.

- Nedavanje saglasnosti na program Erasmus + predstavlja još jedan napad političkih elita na nauku i obrazovanje u Bosni i Hercegovini što ih čini dijelom prakse totalitarnih režima koji sprječavaju uvećavanje znanja i njihovu želju da stvaraju građan/ke koji/e su podložni/e manipulacijama. Ne postoji argument koji bi išao u prilog uskraćivanju davanja saglanosti na program. Imajući u vidu državno izdvajanje u nauku i obrazovanje, ovim postupkom se želi i konačno ugušiti naučnoistraživački rad i visokoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini koje je i inače urušeno neadekvatnom primjenom reforme, manjkom sredstava i osoba koji rade na istim. No, razočaravajuća je činjenica da univerziteti, fakulteti odnosno, akademska zajednica ne nalazi shodno da reaguje na ovakve političke poteze - rekao je u izjavi za Fenu Damir Banović iz Centra za političke studije, viši asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Kako su najavili iz Demokratskog omladinskog pokreta, zbog dešavanja s projektom Erasmus + u subotu, 21. decembra studenati će organizovati demonstracije pod nazivom (R)evolucija+ u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook