STOPIRANO UČEŠĆE BIH U PROGRAMU EU

Damir Mašić: Očekujem da proradi razum za program Erasmus

Arhiva17.12.13, 13:55h

Radi se o 14 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine za ovu namjenu. Postavlja se pitanje zbog čega njima nije u interesu da ni studenti i akademska zajednica s područja RS ne učestvuju u ovako značajnom programu. Očekujem da će kod njih prevladati razum u odnosu na politikantske igre, te da će promijeniti odluku - naglasio je Mašić

damir masic1

Stopiranje učešća BiH u Programu Evropske unije "Erasmus" namijenjenog razmjeni u oblasti visokog obrazovanja predstavlja blokadu veoma značajnog programa za sve nas, rekao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

On je, komentirajući odbijanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da učestvuje u programu "Erasmus", naglasio da zvaničnog obrazloženja za takav potez nema, čime je cijeloj BiH onemogućeno da bude dio ovog programa.

- Radi se o 14 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine za ovu namjenu. Postavlja se pitanje zbog čega njima nije u interesu da ni studenti i akademska zajednica s područja RS ne učestvuju u ovako značajnom programu. Očekujem da će kod njih prevladati razum u odnosu na politikantske igre, te da će promijeniti odluku - naglasio je Mašić.

On podvlači da taj program daje priliku hiljadama mladih ne samo da usavrše jezik, već obave studentsku razmjenu, stažiranje i praksu, kao i da se posljedice takve odluke odnose i na nastavni kadar te administrativno osoblje.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru Izabela Dankić ističe da se posljedice ovakve odluke ne odražavaju samo na činjenicu da studenti i akademsko osoblje neće moći ići van, već i na bh akademsku zajednicu koja neće moći biti domaćin različitih gostovanja.

- Ne možete ni zamisliti kakav je uspjeh da vam dođe neki uspješni profesor sa strane i drži mjesec dana predavanje iz bilo kojeg predmeta - istaknula je ona.

Rektor Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Rektorske konferencije Muharem Avdispahić ocjenjuje da je takvim potezom Ministarstva prosvjete i kulture RS program "Erasmus" doveden u pitanje.

- Iskazujem podršku ministru Mašiću da kao federalni ministar učini sve što je moguće da, u interesu svih studenata BiH i istraživača, dođe do promjene takve odluke i da se proces deblokira, jer akademska zajednica je onaj agens koji predvodi evropeizaciju i demokratizaciju našeg društva - podvukao je on.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook