NADLEŽNA OPĆINSKA SLUŽBA SUGERIŠE SMANJEN BORAVAK NA OTVORENOM

Alarmantno stanje: Zenica se guši u sumpor dioksidu, građani poručili 'Dosta je trovanja!'

Arhiva17.12.13, 12:11h

Jutros se Zenica se guši u zagađenom zraku. Mjerač SO2 (sumpor dioksida) u gradu pokazuje nevjerovatnu vrijednost od 1392 mikro grama po metru kubnom jutros u 8.00 sati, a vrijednost sumpor dioksida u zraku ne bi smjela biti veća od 120 mikrograma po metru kubnom

zenica zagađenje

Foto: Haris Badžić, Radio Q Zenica

Nakon prekomjernog zagađenja zraka, tokom proteklog vikenda na širem području grada Zenice nadležna općinska služba sugerirala je građanima da smanje boravak na otvorenom.

U saopćenju se preporučuje da se to uradi u periodu kada dolazi do povišene koncentracije smoga i to posebno kada je koncentracija sumpornog dioksida iznad 470 mikrograma po kubnom metru.

Na ovo upozorenje posebnu pažnju treba da obrate starije osobe, hronični bolesnici i djeca, koja na žalost i pored ovakvo slabog kvaliteta zraka, moraju da svakodnevno idu u školu.

Jutros se Zenica se guši u zagađenom zraku. Mjerač SO2 (sumpor dioksida) u gradu pokazuje nevjerovatnu vrijednost od 1392 mikro grama po metru kubnom jutros u 8.00 sati!

Podsjećanja radi, vrijednost sumpor dioksida u zraku ne bi smjela biti veća od 120 mikrograma po metru kubnom...

Zeničani su, ljuti i nezadovoljni zbog nereagiranja nadležnih na ovakvo alarmantno stanje, napravili Facebook grupu u kojoj pozivaju građane da danas 'trube' i opet opomenu na dugogodišnje trovanje Zeničana zbog neadekvatne zaštitne opreme u fabrici ArcelorMittal.

"Danas u 15:30 "zatrubimo svi", dignimo uzbunu, gdje god se nalazili zatrubite i pokazite da nam je DOSTA trovanja!!!", napisali su ogorčeni Zeničani.

Vezani tekstovi: Gusti dim 'pogodiće' bh. gradove sljedeće sedmice?!

                          Alarmantno zagađenje zraka u Zenici!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook