IVICA DAČIĆ U BANJOJ LUCI

Srbija čvrsto stoji iza RS i želi dobre odnose sa BiH

Arhiva16.12.13, 21:32h

Srbijanski premijer je istakao da je vlada Srbije protekle godine ostvarila veliki napredak ka EU, „i utvrdila put za izlazak iz kosovskog ćorsokaka“

Ivica Dačić nova

Nastavak redovnih sastanaka Vlada Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, jedan je od nacionalnih prioriteta Srbije, saopštio je premijer te zemlje Ivica Dačić, nakon što je večeras u Banjoj Luci održana zajednička sjednica dviju vlada, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon pete po redu zajedničke sjednice Vlada Srbije i RS Dačić je podvukao „da u Republici Srpskoj živi više od milion pripadnika njegovog naroda i da Srbija ima legitiman interes da ima dobre odnose sa RS.“

Dodao je da se time ni na koji način ne narušava Dejtonski mirovni sporazum, te da Srbija želi dobre odnose i sa Bosnom i Hercegovinom.

„Srbija čvrsto stoji iza RS–a i njenog ustavnopravnog položaja. Neki dan se navršilo 18 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u Parizu i tu odluku treba gledati dalekosežno jer je ona bila osnov za očuvanje RS-a“, kazao je Dačić.

Dodao je da "to posebno podvlači" jer se, prema njegovim riječima, srpski narod suočavao „sa mnogim problemima u RS-u, Republici Srpskoj Krajini i Kosovu i da od rješavanja tih problema uvelike zavisi i njegova budućnost“.

Osvrćući se na rad vlade na čijem je čelu Dačić je rekao da do kraja ove nedjelje očekuje da Srbija dobije od Vijeća Evrope tačan datum otvaranja pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji (EU).

Istakao je da je vlada Srbije protekle godine ostvarila veliki napredak ka EU, „i utvrdila put za izlazak iz kosovskog ćorsokaka“.

„U Narednom periodu pričaće se o zajednicama srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu“, poručio je Dačić.

Govoreći o donosima sa RS zakčljučio je da ovaj bh. entitet može računati na punu podršku Srbije, ne samo na političkom nego i na ekonomskom planu.

Premijerka RS Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici dviju vlada danas potpisali Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je precizirano niz pitanja od interesa za taj bh. entitet.

Na sastanku se razgovaralo, dodala je Cvijanović, i o projektu „Podrinje“ koji je višestruki program izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini i saradnji pograničnih opština.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook