FOTO/ PROMOCIJA U SARAJEVSKOJ GALERIJI 'BELLA VIDA'

Lijepi i tužni trenuci Zmajeva u monografiji 'Put u Brazil' Marija Iličića

Arhiva16.12.13, 16:36h

Kad vidiš koliki je taj put, od toga da neka reprezentacija postane nešto i dođe na jedno veliko takmičenje, shvati se zapravo koliko je snova, entuzijazma, krvi i suza utkano u jednu ovakvu knjigu. Svaka fotografija od te 264 stranice priča svoju priču i priča je na nesvakidašnji način, kazao promotor Ahmed Burić'

monografija Put u Brazil Foto: Anadolija

U galeriji "Bella Vida" u Importanne centru u Sarajevu danas je promovisana fotomonografija pod nazivom "Put u Brazil" bosanskohercegovačkog fotografa Marija Iličića, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 264 stranice tvrdog uveza smješteno je 15 godina rada, a fotopriča o putu bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije ka Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. započinje od Beograda i utakmice BiH sa Srbijom na stadionu Marakana. Pored Beograda, fotografije su nastajale i u Wolfsburgu, Manheimu, Grenobleu, Istanbulu, Rimu, Lionu, i drugim gradovima, a Iličić je samo automobilom prešao oko 20.000 kilometara. U fotomonografiji se nalazi oko 500 fotografija.

Istakavši kako se njegova priča odvija iza objektiva, Iličić je izrazio zadovoljstvo što na promociji knjige vidi veliki broj protagonista ove fotomonografije.

"Čudan je osjećaj kada se 15 godina rada smjesti na 264 stranice i ovakav projekat se završi", kazao je Iličić, dodavši da je dva puta bio na pragu odustajanja.

"Sa Francuzima smo igrali, nismo prošli. Onda se dogodio još jedan kalifikacijski ciklus, sve se odvijalo kako treba, i kada smo prošli, odlučio sam da idem do kraja", rekao je Iličić.

"Put u Brazil" je knjiga za one koji sanjaju, kazao je Ahmed Burić, istakavši kako dječaci od 10 - 15 godina sanjaju samo da nekad u životu zaigraju na Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

"Kad vidiš koliki je taj put, od toga da neka reprezentacija postane nešto i dođe na jedno veliko takmičenje, shvati se zapravo koliko je snova, entuzijazma, krvi i suza utkano u jednu ovakvu knjigu. Svaka fotografija od te 264 stranice priča svoju priču i priča je na nesvakidašnji način. U ovim fotografijama je puno ljubavi i čini mi se da je to jedna od najvećih vrijednosti ove knjige", rekao je Burić.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Saša Papac istakao je kako su za njega fotografije najbolji čuvari uspomena.

monografija Put u Brazil

"Kroz ove fotografije, mi se prisjećamo mnogih stvari koje smo prošli, a koje nam trenutno nisu u mislima. Mi moramo cijeniti ovu knjigu i ove fotografije, jer nas vraćaju u lijepe, ali i teške trenutke koje smo prošli, da bi došli do ovoga gdje se sad nalazimo, a to je put na Svjetsko provenstvo i u Brazil", naglasio je Papac.

Knjiga je rađena kako za domaću, tako i za stranu javnost, pisana je i na bosanskom i na engleskom jeziku. Dio novca od prodaje ići će za finansiranje djece u stanju socijalne potrebe, koja su talentovana za fudbal, a roditelji nisu u mogućnosti da ih finansiraju.

Promociji su prisustvovali predsjednik NSBiH Elvedin Dino Begić, član Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH Ivica Osim, Saša Papac, Iličićeve kolege, porodica, te brojni prijatelji i gosti.

monografija Put u Brazil

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook