PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Komisija podržala Prijedlog budžeta za 2014. godinu s više od 80 usvojenih amandmana

Arhiva16.12.13, 14:20h

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u drugom čitanju, s više od 80 usvojenih amandmana

zajedničke institucije

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u drugom čitanju, s više od 80 usvojenih amandmana.

Za predloženi budžet glasalo je pet članova Komisije, tri su bila protiv, a jedan član Komisije je bio suzdržan. Prije izjašnjavanja o samom prijedlogu budžeta institucija za narednu godinu, članovi Komisije su se izjasnili i o stotinjak amandmana uloženih na prijedlog budžeta. Prihvatili su 81 amandman koje su predložili klubovi poslanika SDPBiH i SBBBiH.

- Amandmani koje su uložili klub SDP-a i SBB-a odnosili su se na korekcije koje su išle na liniju prvobitnog nacrta zakona o proračunu institucija BiH za 2014. godinu. Jedan mali izuzetak je tu korekcija za Parlamentarnu skupštinu koja je predviđena u iznosu od 300 hiljada i bila je kao posebna intervencija - kazao je novinarima član Komisije za finansije i budžet (SDPBiH) Anto Domazet nakon sjednice Komisije.

Budući da je, dodao je, o nacrtu zakona postojao usaglašen stav Vijeća ministara BiH, "mi smo jednostavno išli na to da se tim korekcijama osigura prijedlog iza koga stoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH“.

Članovi Komisije nisu prihvatili devet amandmana koje je predložio Klub poslanika SDA. Oni su predložili uvećanje na prihodovnoj strani za 31.472.000 KM tako što bi se povećali prihodi iz dobiti Centralne banke BiH za iznos od 3.000.000 KM te prihodi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za finansiranje institucija BiH za iznos od 28.472.000 KM.

Na rashodovnoj strani, Klub poslanika SDA predlaže da se osiguraju dodatna sredstva za Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Graničnu policiju BiH, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH.

Nije prihvaćeno ni pet amandmana koje je predložio poslanik SNSD-a Milorad Živković. Živković je, između ostalog, predložio da se Ustavnom sudu BiH umanje sredstva za 711.000 KM, a da se ta sredstva usmjere za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH.

Također, predlaže da se Tužilaštvu BiH umanje sredstva za 2.338.000 KM i da se prebace Graničnoj policiji BiH. Komisija je prihvatila još tri amandmana poslanika Emira Kabila koji su tehničke prirode, te jedan amandman Kluba poslanika HDZ-a BiH.

Nisu prihvaćena ni dva amandmana Mladena Ivankovića Lijanovića te jedan amandman koji je predložio poslanik Niko Lozančić. Član Komisije za finansije i budžet Darko Babalj (SDS) koji je glasao protiv predloženog budžeta je kazao novinarima da su „amandmani katastrofalni“.

- Suština ovih amandmana se zasniva na povećanju plata, povećanju materijalnih troškova, povećanju zakupa, povećanju svih onih stvari, a možemo čuti da smo svi protiv njih. Danas se pokazalo ko je za ta povećanja, a ko je protiv tih povećanja - kazao je Babalj.

Predviđeno je da danas bude održana sjednica Predstavničkog doma na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu u drugom čitanju.

Predstavnički dom PSBiH je prošle sedmice u provom čitanju usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za narednu godinu. Prema tom prijedlogu, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 846,39 miliona KM i veći su za 57,91 milion K? ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook