VIDEO/ NEREDI U NEKOLIKO ITALIJANSKIH GRADOVA

Policija se sukobila s demonstranatima na protestima protiv vladinih mjera štednje

Arhiva14.12.13, 18:30h

Naime, okupljeni demonstranti su bacali kamenje na policiju u Torinu tokom protesta koje je organizovao pokret Forconi, koji okuplja farmere i vozače u toj zemlji

protesti u italijiPolicija u Italiji danas se sukobila sa velikim brojem demonstranata koji su protestovali u Rimu, Torinu i Veneciji zbog posljednjih vladinih mjera štednje, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, okupljeni demonstranti su bacali kamenje na policiju u Torinu tokom protesta koje je organizovao pokret Forconi, koji okuplja farmere i šofere u toj zemlji.

Također, u Rimu su demonstranti protestovali ispred zgrade ureda Evropske komisije, te tom prilikom uklonili zastavu EU-a.

Isto tako, pripadnici policije u Veneciji su koristili suzavac protiv članova desničarskih i ljevičarskih grupa.

“Političari su nas doveli na rub gladi, uništili nam identitet zemlje i budućnost čitavih generacija”, pisalo je na jednom od transparenata koje su nosili demonstranti.

Tokom današnjih protesta u Italiji policija je privela nekoliko demonstranata dok je povrijeđeno i nekoliko pripadnika policije.

Inače, pokret Forconi dobio je ime preko pokreta sicilijanskih poljoprivrednika 2011. i 2012. godine.

U četvrtak je italijanska vlada izrazila zabrinutost zbog protesta širom zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano upozorio je na mogućnost pobune u zemlji dodajući da vlasti neće dozvoliti ugrožavanje sigurnosti i mira građana.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook