FOTO/ NEKI SU BAR NA KRATKO ZABORAVILI SUROVU SVAKODNEVNICU

Snijeg donio radost građanima ratom zahvaćene Sirije

Arhiva14.12.13, 14:17h

Strah od zvukova eksplozije, oružja, granata, stanovnici pokušavaju zaboraviti uz pomoć igara na snijegu, pojasnio je jedan od građana Damaska Ahmet Yusuf i dodao da snijeg na neki način donosi mir i spokoj u zemlji

Snijeg u Siriji/ Foto: AAFoto: AA

Snijeg u sirijskoj prijestolnici Damasku donio je radost građanima koji već više od dvije godine znaju samo za rat i tugu, javlja Anadolu Agency (AA).

Snijeg u Siriji/ Foto: AA

Unatoč ratnim dešavanjima, roditelji i djeca su izašli vani i grudvaju se. Snježni pokrivač je prekrio sve dijelove zemlje, a negdje iznosi 15 centimetara, dok u ruralnim područjima visina snijega je dosegla i 40 centimetara. Roditelji sa djecom grudvaju se u dijelu Damaska koji se nalazi pod kontrolom snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Pored grudvanja, zimsku idilu je upotpunio i „snješko bijelić“. Pažnju su privukla i djeca koja u zimskim radostima uživaju unatoč tome što hodaju bosa.

Snijeg u Siriji/ Foto: AA

Ahmed Yusuf je u park došao sa prijateljem, a za AA je kazao da građani Damaska, uživajući uz snijeg, pokušavaju barem na kratko zaboraviti surovu svakodnevnicu koja ih prati gotov tri godine.

Snijeg u Siriji/ Foto: AA

"Strah od zvukova eksplozije, oružja, granata, stanovnici pokušavaju zaboraviti uz pomoć igara na snijegu", pojasnio je Yusuf i dodao da "snijeg na neki način donosi mir i spokoj u zemlji".

Snijeg u Siriji/ Foto: AA

On je poručio i da je potrebna hitna humanitarna pomoć osobama koje se nalaze na ulici ili u šatorima.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook