FOTO/ PRAVA SENZACIJA

Jupiterov mjesec konačno izbacio vodenu paru!

Arhiva13.12.13, 20:33h

Glatke površine pokrivene ledenim omotačem, bez većih uzvisina ili kratera, satelit je djelovao kao površina zamrznutog mora zbog čega su naučnici pretpostavljali kako ispod ledenog sloja krije veliki okean

Jupiterov mjesec izbacuje vodenu paruJupiterov mjesec Evropa misterija je koja već decenijama golica znatiželju astronoma. Glatke površine pokrivene ledenim omotačem, bez većih uzvisina ili kratera, satelit je djelovao kao površina zamrznutog mora zbog čega su naučnici pretpostavljali kako ispod ledenog sloja krije veliki okean.

Pretpostavka bi, javlja CNN, lako mogla biti tačna sudeći po najnovijim fotografijama koje je snimio NASA-in teleskop Hubble. Te snimke nisu dane na uvid javnosti a svjedoče, tvrde u NASA-i, da se na južnom polu satelita nedavno formirao oblak vodene para visine od 125 milja.

- Gurnuli smo Hubble do zadnjih granica kako bi snimili ovaj fenomen - kazao je Joachim Saur, glavni istraživač na projektu. Pojasnio je kako naučnici još nisu sigurni u porijeklo vodene pare, no Saur drži da je fenomen proizvod gejzira kojeg je izbacio vodeni izvor lociran ispod površine.

Jupiterov mjesec izbacuje vodenu paru

Stoga ne čudi da je ono što je Hubble zabilježio ponovo uzburkalo duhove i postavilo pitanje ima li života na naoko hladnoj Europi.

Iako se satelit nalazi predaleko od Sunca i temperatura mu na površini iznosi -328 Fahrenheita, što ga čini nemogućim za život, pretpostavlja se da ga iznutra grije trenje koje uzrokuje Jupiterova gravitacija. U tom slučaju moguće je da ispod površine mjeseca postoji veliki okean koji se ne može zamrznuti i koji bi u sebi mogao sadržavati tragove života.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook