NOVI ZAKONI U BORBI PROTIV KRIMINALA (IV)

Kako zaustaviti korumpirane inspektore, a domaći proizvod izvoziti na evropsko tržište?

Arhiva15.12.13, 16:55h

Utvrđenim nacrtom Zakona o inspekcijama FBiH predviđa se nekoliko konkretnih zakonskih mjera koje trebaju ojačati sistem unutrašnje kontrole i stvoriti uslove za izvoz bh. proizvoda na evropsko tržište

meso novaPaket zakona koje je pripremila Vlada Federacije BiH, a kojim se već u narednoj, 2014. godini, trebaju osigurati uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, bolji položaj radnika, lakše i jeftinije poslovanje te odlučniju borbu protiv svih oblika kriminala i korupcije, šalje se u parlamentarnu proceduru 17. i 19 decembra. Jedan od njih je i Zakon o inspekcijama.

Utvrđenim nacrtom Zakona o inspekcijama predviđa se nekoliko konkretnih zakonskih mjera koje trebaju ojačati sistem unutrašnje kontrole i stvoriti uslove za izvoz bh. proizvoda na evropsko tržište, što je trenutno veliki problem ovdašnjih privrednika.

Poruka je jasna - ukoliko BiH želi izvoziti svoje proizvode, mora se približiti standardima Evropske unije. 

Stoga se novim zakonom regulišu sljedeći segmenti:

INSPEKTORAT ZA HRANU: Vrlo važna instanca je uvođenje Inspektorata za hranu u skladu sa međunarodnim standardima kontrole hrane, čime bi se ispunio značajan dio uslova za izvoz domaćih prehrambenih proizvoda na tržište Evrope.

CERTIFICIRANJE INSPEKTORA: Osim Inspektorata, uvodi se i postupak certificiranja inspektora, i to svake četiri godine, te ocjenjivanje niza elemenata kvaliteta njihovog rada.

Cilj ovih mjera jeste stvaranje preduslova za značajno povećanje nivoa profesionalnosti kadra Uprave, kao i povećanje stepena transparentnosti i onemogućavanja korupcije jačanjem mehanizama unutarnje kontrole rada i odgovornosti inspektora, te kontrole “kontrolora“ - onih koji kontrolišu rad drugih subjekata.

JAČANJE GRANIČNE INSPEKCIJE: Da bi se sve ove procedure olakšale i pojednostavile mora se ojačati granična inspekcija. Do sada su na granici inspekcije djelovale kao tri zasebna organa, stvarajuči priličan nered u ovom segmentu. Od sada, prema novim zakonskim odredbama, obavljat će se sveobuhvatna analiza uzetog uzorka vezano za kvalitet i zdravstvenu ispravnost proizvoda, dakle zadovoljit će se zahtjev analize iz nadležnosti sve tri inspekcije, a značajno olakšati i pojednostaviti ove procece prema privredi.

- Usvajanje ovog zakona osiguraće značajne pomake u efikasnosti i transparentnosti rada inspekcija, kao i usklađivanje ove oblasti sa evropskim pravnim okvirom. Predloženi nacrt također sadrži prijedloge i komentare dobijene od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH, pojašnjavaju u Vladi Federacije BiH, očekujući da ovaj zakon u narednim danima prođe parlamentarnu proceduru i vrlo brzo počne sa primjenom.

UNAPRJEĐENJE POSLOVNOG OKRUŽENJA: Važno je podsjetiti i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina (Federacija BiH i Republika Srpska) početkom 2013. godine pokrenula razgovore sa Svjetskom bankom o mogućnosti dobivanja tzv. Development Policy Loan (DPL program-Kredit za razvoj politika), čija je suština unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Ovaj kredit realizira se kao budžetska potpora u ukupnom iznosu od 50 miliona dolara, a njegova implementacija je direktno vezana za provođenje niza dogovorenih reformskih mjera oba entiteta u obasti poslovnog okruženja.

Ključne mjere u Federaciji BiH su izmjene i dopune i donošenje novih zakona i podzakonskih akata koje omogućavaju direktno poboljšanje poslovnog okruženja, a među njima je i Zakon o inspekcijama.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook