STRAVIČNA GREŠKA LJEKARA

Horskoj pjevačici presjekli glasne žice umjesto da izvade štitnjaču

Arhiva12.12.13, 18:39h

Novosadska horistkinja Nataša Marić Ačanski (50) podnijela je tužbu protiv ljekara i bolnice jer su joj, kako tvrdi, greškom presjekli glasne žice. Naime, kako kaže, 'prilikom operacije štitaste žlijezde u privatnoj ‚MC bolnici‘ u Novom Sadu, greškom ljekara prof. doktora Dragoljuba Zoričića, presječene su obe glasne žice'

bmc bolnicaNovosadska horistkinja Nataša Marić Ačanski (50) podnijela je tužbu protiv ljekara i bolnice jer su joj, kako tvrdi, greškom presjekli glasne žice. Naime, kako kaže, 'prilikom operacije štitaste žlijezde u privatnoj ‚MC bolnici‘ u Novom Sadu, greškom ljekara prof. doktora Dragoljuba Zoričića, presječene su obe glasne žice'.

„Umjesto da mi odstrane štitnjaču, lekari te bolnice su greškom presekli glasnice, ostavljajući ostatke žlijezde“.
Nakon što je svoje zdravlje povjerila u ruke ljekara „MC bolnice“, ovoj pedesetogodišnjoj Novosađanki život se pretvorio u pakao. Umjesto da za plaćenih 2.000 evra, koliko je koštao operativni zahvat štitaste žlijezde, iz bolnice izađe zdrava, pacijentkinja je iz privatne bolnice aprila 2009. izašla doživotno unakažena.
Iako je u otpusnom pismu dr Zoričić napisao da je u potpunosti uklonio štitastu žlijezdzu, naknadno je u Institutu u Sremskoj Kamenici konstatovano da u tielu pacijentkinje i dalje postoje ostaci žlijezde, zbog čega je u dva navrata morala da bude u izolaciji jer je primala terapiju radioaktivnim jodom.

- Uslijed operacije koju je izvršio dr Zoričić zadobila sam teške povrede u vidu paralize glasnica i suženja disajnih puteva. Nakon operacije, ton, boja i jačina glasa su mi se izmijenili, zbog čega danas promuklo šapćem. Nakon dugog pričanja osjećam veliki bol i ne mogu da pričam. Prilikom operacije prostor za disanje mi je sužen sa normalnih 15 milimetara na svega dva milimetra, zbog čega sam morala ponovo pod nož, kako se ne bih ugušila - promuklim, veoma tihim glasom za „Alo!“ je pokušala da ispriča Nataša, dodajući da joj se život nakon operacije u potpunosti promijenio.

Ona kaže da uslijed vremenskih promjena i fizičkog napora dobija gušenje, zbog čega postoji mogućnost da dođe do fatalnih posljedica. Paraliza glasnih žica i otežano disanje nastalo je tako što joj je prilikom operacije štitaste žlijezde povrijeđen živac koji kontroliše mišiće grkljana i glasnica, koje se nalaze u pozadini.

 - Prije operacije uopšte nisam bila obavještena o rizicima. Nakon hirurškog zahvata, život mi se u potpunosti promijenio. Vodila sam ranije crkveni hor, nastupala u muzičkim predstavama, bavila se sportom, a danas ne mogu ni da pričam, a kamoli da pjevam - priča Nataša, dodajući da je zbog svega morala da zatvori i privatnu firmu koju je imala dok nije operisana.

Advokat pacijentkinje Uroš Tešmanović za „Alo!“ kaže da je u martu prošle godine podnio tužbu protiv „MC bolnice“ i profesora Zoričića kojom se traži naknada štete u iznosu od 3,5 miliona dinara.

- Tužbom se traži naknada materijalne i nematerijalne štete zbog nepoštovanja obaveze ljekara da pacijenta informiše o rizicima operacije kojoj je podvrgnuta, zbog činjenice da dr Zoričić nije obavijestio gospođu Ačanski da on nije endokrini hirurg, već da je abdominalni hirurg, zbog greške učinjene u izvođenju operacije i zbog propusta da se pacijent obavijesti i u historiji bolesti dokumentuje koje su trajne posljedice po pacijentovo zdravlje nastupile nakon operacije - objašnjava advokat Tešmanović.

Komentar o ovom slučaju u „MC bolnici“ nismo mogli da dobijemo. Doktor Zoričić je u utorak izjavio da telefonom o tome ne može da priča, nakon čega je rekao da je u srijedu slobodan. Na jučerašnje pozive, nakon što bismo rekli ko ga traži , odgovor je bio isti: „Doktor je u operacionoj sali“.

I ranije je bilo problema
„MC bolnica“ došla je u žižu javnosti u septembru, kada je u njoj preminula Vesna Simović (45) iz Nikšića. Nakon operacije karcinoma materice, koji je bio u početnom stadijumu, ona je preminula od tromba, što je pokazala obdukcija. Nakon smrti, porodica nije dobila nijedan dokument o bolesti i preduzetim medicinskim radnjama od „MC bolnice“. Porodica pokojne Nikšićanke podnijela je sudu prijedlog za obezbjeđenje dokaza i deponovanje u depozit suda zbog bojazni da će bolnica naknadno sačiniti određenu dokumentaciju.

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook