PAUZA U POLITIČKOJ KARIJERI

Boris Tadić: Moj drugi politički film će tek početi

Arhiva12.12.13, 17:31h

Bivši predsjednik Srbije i počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić nagovijestio je povratak u politički život, opisavši svoju sadašnju poziciju kao pauzu u političkoj karijeri

boris tadić nova Bivši predsjednik Srbije i počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić nagovijestio je povratak u politički život, opisavši svoju sadašnju poziciju kao pauzu u političkoj karijeri.

Tadić je, u intervjuu za "Nedeljnik", rekao da će o svojoj budućoj ulozi u srpskoj politici govoriti kada za to dođe vrijeme, i da se poruka, koju je uputio poslije pobjede Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima riječima "vidimo se u nekom drugom filmu", još nije počela ostvarivati.

"Ta rečenica svakako nije na putu da obilježi moju političku karijeru, već eventualno pauzu u mojoj političkoj karijeri, a film koji sam najavio još nije počeo", rekao je Tadić, prenio je Tanjug.

Upitan na koje dostignuće na funkciji predsjednika države je najponosniji, a što bi volio zaboraviti, Tadić je odgovorio da bi volio zaboraviti neka personalna rješenja, a da je na sve ostalo ponosan.

Kao najvažniji strateški zadatak svoje politike na dužnosti predsjednika Tadić je naveo stvaranje društvenog konsenzusa kao pretpostavke elementarne političke stabilnosti, očuvanja demokracije i ekonomskog razvoja.

"Stabilizacija demokracije koja je 2008. bila direktno ugrožena, veliko je ostvarenje naše politike. I koalicija sa Socijalističkom partijom Srbija (SPS), i stvaranje Srpske napredne stranke (SNS), i spuštanje Demokratske stranke Srbije (DSS) na ivicu cenzusa, trebalo bi sagledavati isključivo u tom kontekstu. Danas ima mnogo onih u DS-u koji smatraju da je to bilo protivno našim interesima, a ja sam suprotno tome ponosan na to ostvarenje", objasnio je Tadić.

On je, međutim, naglasio da se ne smatra osnivačem SNS-a zbog toga što je podržao demontiranje Srpske radikalne stranke, a njegov jedini motiv za to bio je, kako je objasnio, stvaranje nacionalnog konsenzusa oko strateškog cilja integracije Srbije u EU.

Današnji lider SNS-a Aleksandar Vučić ga, kako je rekao, nije politički iznenadio, jer je, kako je rekao, u razgovorima s njim u vremenu koje je prethodilo formiranju SNS-a "u njegovim razmišljanjima prepoznao snažnije intencije koje su odlučnije vodile ka eurointegracijama, nego što ih je pokazivao Tomislav Nikolić".

"Vučić, ukoliko ostane u koaliciji sa sadašnjim partnerima i ne učini konkretne pomake u ekonomskoj politici, ne izgradi nacionalni koncenzus o strateškim i političkim ciljevima Srbije, i to ne samo u domeni političkih već i sigurnosnih integracija, i ne počne se boriti protiv tabloidizacije Srbije, naći će se u velikim i nepremostivim političkim problemima", upozorio je Tadić.

Osvrćući se na rad svog nasljednika na dužnosti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Tadić je rekao da je on na to mjesto izabran, ne samo zahvaljujući pogreškama u politici svog konkurenta i teškoj ekonomskoj situaciji, već zahvaljujući obmani birača.

Tadić je, naime, epizodu istresanja navodno ukradenih glasačkih listića pred Domom Narodne skupštine nazvao Nikolićevim "malim paljenjem Reichstaga".

"S nule s koje kaže da je krenuo, jedino što vidim je da pokušava nastaviti politiku koju sam ja vodio i da se naknadno ispričava zbog politike koju je on ranije zastupao", rekao je Tadić.

Komentirajući politiku sadašnje Vlade Srbije prema Kosovu, Tadić je konstatirao da je Bruxelleskim sporazumom dobiveno znatno manje od onoga što je on svojevremeno želio postići svojim planom u četiri točke.

Tadić je dodao da su upravo oni koji su potpisali Bruxelleski sporazum isti oni koji su bojkotirali i Ahtisarijev plan, na kojem se taj sporazum bazira, i plan u četiri točke, i tako bili kočnica rješavanju kosovskog problema.

"Da sam ja predložio ovo rešenje te 2008., vjerojatno bi i Beograd i Srbija bili zapaljeni od simpatizera i pripadnika sada vladajuće koalicije. Sada bi trebalo sve učiniti da Bruxelleski sporazum doradimo da što više odgovara realnosti na terenu, jer nijedan plan koji ne korespondira s realnošću na terenu nije dugoročno održiv", rekao je Tadić.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook