RUSKI PREDSJEDNIK VLADIMIR PUTIN

Niko ne treba da ima iluzije da je vojno jači od nas

Arhiva12.12.13, 12:29h

On također smatra da to što druge zemlje u svijetu povećavaju svoj strateški potencijal, u odnosu na mogućnosti raketnog štita, može dovesti do poništavanja svih ranijih sporazuma u strateškoj oblasti

Vladimir Putin nova
U svom godišnjem obraćanju predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je rekao da niko u svijetu ne može da ima iluziju o vojnoj najdmoći nad Rusijom, jer Rusija to neće dopustiti.

On također smatra da to što druge zemlje u svijetu povećavaju svoj strateški potencijal, u odnosu na mogućnosti raketnog štita, može dovesti do poništavanja svih ranijih sporazuma u strateškoj oblasti.

- Izaziva zabrinutost i to što druge zemlje razvijaju potencijal novih preciznih sistema koji su nalik na atomske eksplozivne naprave male snage, strateške rakete s konvencionalnim punjenjem, nedzvučne konvencionalne sisteme namenjene nanošenju udara u kratkom vremenskom intervalu i na veliku udaljenost. Pažljivo pratimo razvoj takozvane koncepcije razoružanja momentalnog globalnog udara - rekao je Putin tokom svog godišnjeg obraćanja Donjem i Gornjem domu ruskog parlamenta.

On je naglasio da je "protivraketni štit samo po nazivu odbrambeni sistem" a da je u praksi to "suštinski dio strateškog napadačkog potencijala".

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook