U SARAJEVSKOJ GALERIJI 'ROMAN PETROVIĆ'

U petak otvorenje izložba crteža 'smART' Amre Zulfikarpašić

Arhiva12.12.13, 10:00h

Teško je povjerovati da tako upečatljivi i dramatični crteži oživljavaju na touchscreenu smartphonea. Rezultat su likovni uradci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija

amra zulfikarpašić izložbaIzložba crteža 'smART' Amre Zulfikarpašić bit će otvorena ovog petka, 13. decembra, u 19.30 sati u sarajevskoj galeriji 'Roman Petrović'.

'smART' je kolekcija printova crteža Amre Zulfikarpašić nastalih tokom 2012./13, a posebna je najprije po duhovitosti i jednostavnosti nastaloj iz dodira po crtajućoj površini, zapisala je o izložbi Mila Melank.

Teško je povjerovati da tako upečatljivi i dramatični crteži oživljavaju na touchscreenu smartphonea. Rezultat su likovni uradci osvježavajuće neposrednosti, skice emocija prije nego projekcije stvarnih lica, tijela i situacija. Ovi krokiji, uglavnom figure i portreti nastali u pauzama, na sastancima, u trenucima odmora, predstavljaju žene, muškarce, životinje i fantastične križance iz Amrinih imaginarija, u introspektivnim pozama, erotskim momentima i mikro-situacijama. Uz ovu vrstu crtanja umjetnica jednostavno nema vremena (ni potrebe) nacrtati precizno detalje pa ih svjesno ignoriše koncentrirajući se na važne elemente – duhovite, ali ne površne opaske.

„Smartphone kroki“ odgovara prirodi umjetnice (smART) i omogućava da svoj specifičan talenat, osim u grafičkom dizajnu, slikarstvu, novinarstvu, iskaže i u ovoj, najesencijalnijoj likovnoj formi. Svojom sarajevsko-žensko-pametno-peckajućom tehnikom, koju koristi i u verbalnoj, dnevnoj, profesorskoj i političkoj komunikaciji, Amra pristupa i digitalnoj sferi, ističući neprestano radost života i vedru stranu postojanja, zapisala je o izložbi Amre Zulfikarpašić Mila Melank.

(DEPO PORTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook