VIDEO/ IZVLAČENJE PAROVA 16. DECEMBRA

Sead Kolašinac sa Schalkeom u osmini finala, Borussija i Arsenal preživjeli grupu smrti!

Arhiva12.12.13, 08:01h

Chelseaju, Atletico Madridu i Barceloni koji su ranije osigurali plasman, večeras su se u društvu 16 najboljih ekipa Evrope pridružili Schalke, Borussia Dortmund, Arsenal, Zenit i AC Milan K

sead kolašinac

Odigravanjem susreta šestog kola u grupama E, F, G i H večeras je završena grupna faza nogometne Lige prvaka i poznati su svi učesnici osmine finala.

Chelseaju, Atletico Madridu i Barceloni koji su ranije osigurali plasman, večeras su se u društvu 16 najboljih ekipa Evrope pridružili Schalke, Borussia Dortmund, Arsenal, Zenit i AC Milan.

Schalke je u derbiju u okviru E-grupe u Gelsenkirchenu pobijedio direktnog rivala za drugo mjesto ekipu Basela sa 2:0 i grupnu fazu završio na drugoj poziciji sa dva boda prednosti nad švicarskim klubom.

Golove za Schalke, za koji je cijelu utakmicu odigrao bh. reprezentativac Sead Kolašinac, postigli su Julian Draxler u 51. i Joel Matip u 57. minuti.

Chelsea je u drugom meču pobijedio Steauu iz Bukurešta s 1:0, golom Dembe Ba u 10. minuti i tako osvojio prvo mjesto u grupi.

Basel će takmičenje nastaviti u Europa ligi.

Najveća neizvjesnost viđena je u F-grupi, u kojoj su se tri tima ravnopravno borila za plasman u osminu finala. Na kraju su uspješni bili Borussia Dortmund i Arsenal, koji su osvojili prva dva mjesta sa 12 bodova, koliko ima i trećaplasirani Napoli koji zbog lošije gol-razlike ostaje bez mjesta među 16 najboljih.

Borussia Dortmund je u gostima savladala Olimpique Marseille sa 2:1. Robert Lewandowski je njemački tim doveo u vodstvo u 4. minuti. Na 1:1 je izjednačio Souleymane Diawara (14.), a pobjedu Borussiji, vrijednu plasmana u osminu finala donio je Kevin Grosskreutz.


All Goals - Marseille 1-2 Borussia Dortmund... by video4all

Napoliju je za dalji plasman bila potrebna pobjeda nad Arsenalom od tri ili više golova razlike. Italijanski tim upisao je pobjedu od 2:0, te je uprkos četiri pobjede u šest utakmica eliminiran. Napoli je prvi tim u historiji Lige prvaka kojem za plasman nije bilo dovoljno 12 bodova.

Za razliku od Napolija, Zenitu iz St. Petersburga je za plasman među 16 najboljih bilo dovoljno šest bodova, što je također prvi slučaj u historiji ovog takmičenja.

Zenit je poražen od bečke Austrije sa 4:1, ali je zadržao bod prednosti nad Portom koji je poražen od Atletico Madrid sa 2:0. Golove za Atletico, koji je ranije osigurao prvu poziciju, postigli su Raul Garcia (14.) i Diego Costa (37.).

Austria je upisala prvu pobjedu u takmičenju, savladavši Zenit sa 4:1, ali je uprkos tome ostala na posljednjoj piziciji s istim brojem bodova kao Porto koji ima bolji međusobni skor. Golove za Austriju postigli su Philipp Hosiner (44., 51. ), Tomas Jun (48.) i Roman Kienast (90.), dok je jedini gol za Zenit postigao Alexandr Kerzhakov (35.).

AC Milanu bio je dovoljan remi bez golova s Ajaxom kako bi zadržao drugo mjesto na tabeli i zajedno sa Barcelonom izborio dalji plasman.

Italijanski tim je uoči ovog kola imao bod prednosti nad Holanđanima koju je zadržao zahvaljujući neriješenom rezultatu na "San Siru".

Barcelona je ranije osigurala prvu poziciju koju je ovjerila visokom pobjedom nad Celticom od 6:1. Junak utakmice bio je Neymar koji je postigao "hat trick". Mladi Brazilac mrežu škotskog kluba tresao je u 45., 48. i 58. minuti, a u strijelce su se upisali još Gerard Pique (7.), Pedro Rodriguez (40.) i Cristian Herrera Tello (72.). Jedini gol za Celtic postigao je Georgios Samaras (88.).


All Goals - Barcelona 6-1 Celtic - 11-12-2013... by video4all

Ajax će kao trećeplasirani na proljeće igrati u Europa ligi.

Plasman u osminu finala danas je osigurao i Galatasaray, koji je u nastavku jučer prekinute utakmice pobijedio Juventus sa 1:0. Gol odluke postigao je Wesley Sneijder u 85. minuti, čime je Juventusu zatvorio vrata palsmana u osminu finala.

Osim ovih klubova, u osmini finala nastupit će i Manchester United, Bayer Leverkusen, Real Madrid, Paris St. Germain, Olympiakos, Bayern München i Manchester City.

Izvlačenje parova osmine finala na rasporedu je u ponedjeljak, 16. decembra.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook