ISTORIJSKA ODLUKA

EBRD više neće finansirati izgradnju termoeletrana koje koriste ugljen

Arhiva12.12.13, 09:19h

Vodeća svjetska organizacija za zaštitu okoliša WWF pozdravila je juče odluku Europske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku financiranja energetskih projekata temeljenih na ugljenu

termoelektrana tuzlaVodeća svjetska organizacija za zaštitu okoliša WWF pozdravila je juče odluku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) o prestanku financiranja energetskih projekata temeljenih na ugljenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Usvajanje ovih mjera, ako se implementiraju pravilno, istakli su u WWF-u, trebalo bi ukinuti financijsku podršku elektranama na ugljen i promovirati investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije.

''Ovom povijesnom odlukom, EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim financijskim institucijama koje su tokom proteklih mjeseci napustile koncept ulaganja u energetske projekte temeljene na ugljenu. WWF smatra kako je sada pravi trenutak za ostale javne financijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primjer kako bi se i na globalnom nivou što prije prešlo na korištenje obnovljivih izvora energije i stavio naglasak na uštedu energije'', saopćeno je iz WWF.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook