DEPO TV/ FILM TANDEMA ĆATIĆ-DURAKOVIĆ OTVARA STARE RANE

Uloga Huske Miljkovića, Pozderaca, Dizdarevića i Abdića u historiji Krajine

Arhiva11.12.13, 18:04h

Scena u filmu 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' prati jednu od brojnih masovnih deportacija koje su se na prostoru Krajine događale u vrijeme Cazinske bune i otvara stare rane

Amra Silajdžić_Cazinska bunaU ovoj filmskoj priči, rađenoj prema scenariju Mirsada Ćatića i u režiji Jasmina Durakovića, progovara se  i o historiji Bosanske Krajine i stradanju ovog dijela Bosne i Hercegovine tokom čuvene Cazinske bune, koja se dogodila nakon Drugog svjetskog rata.

Te, 1950. godine, seljaci Krajine digli su se protiv represivne komunističke vlasti i nepravednih i agresivnih metoda otkupa poljoprivrednih proizvoda. Pobuna je ugušena u krvi, a više od stotinu porodica osuđeno je na "kolektivnu kaznu iseljenja".

Film se dotiče i uloge Huske Miljkovića u vrijeme Drugog svijetskog rata, dok se u scenama vezanim za Cazinsku bunu mogu prepoznati i pripadnici neke od poznatih krajiških familija koje su oblježile historiju ovoga kraja.

Scena u filmu "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" prati jednu od brojnih masovnih deportacija koje su se na prostoru Krajine događale u to vrijeme.

U nekoliko scena pojavljuje se i atraktivna, a po mnogima i najljepša bh. manekenka, Amra Silajdžić, a kako se lijepa Amra snašla u svojoj ulozi, pogledajte u kratkom insertu iz ovog filma, koji se trenutno prikazuje u kinu Unitic.

Uskoro slijedi i svjetska digitalna distribucija filma 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' .

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook