PRESUDA JE ISPOLITIZOVANA

Ilija Jurišić: Do zadnjeg atoma razuma i snage borit ću se da se istina dokaže

Arhiva11.12.13, 13:07h

Fondacija istina, pravda, pomirenje Tuzla danas je na pres-konferenciji u Tuzli predstavila Monitoring izvještaj obnovljenog postupka pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu u predmetu protiv Ilije Jurišića, a koji je predstavljen 9. decembra i u Sarajevu

 ilija jurišić novaFondacija istina, pravda, pomirenje Tuzla danas je na pres-konferenciji u Tuzli predstavila Monitoring izvještaj obnovljenog postupka pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu u predmetu protiv Ilije Jurišića, a koji je predstavljen 9. decembra i u Sarajevu.

- Promociju ovog monitoringa ćemo organizirati i u Beogradu, jer tamo postoji veliki zid šutnje kada je u pitanju predmet "Tuzlanska kolona-Ilija Jurišić". Čekamo prevod na engleski jezik ovog monitoringa koji ćemo uputiti na različite međunarodne adrese kao što su Vijeće Evrope, Evropski parlament, ambasade, te time dio tog pritiska će se nastaviti - izjavio je predsjednik Fondacije istina, pravda, pomirenje Tuzla Sinan Alić.

Kazao je da se preduzimaju sve pravne radnje i analize šta se može dogoditi u ovom periodu dok se ne dobije pismena presuda kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora te koje su pravne radnje nakon toga.

- Monitoring ćemo poslati i svim institucijama u Srbiji da bi vidjeli šta radi njihovo pravosuđe. Apelacioni sud mora donijeti konačnu odluku, mi vjerujemo da će ponovo morati donijeti oslobađajuću presudu, jer će oni vidjeti da se Vijeće za ratne zločine ignorantski odnosilo - smatra Alić.

Također, tražit će se modus da BiH od Srbije zatraži dodatne pismene garancije u smislu da će se Ilija Jurišić i dalje braniti sa slobode, te da mu se garantira maksimalna sigurnost ako se bude odlučio da dolazi na rasprave u Apelacioni sud u Beogradu.

- Prije par dana doživio sam jednu vrstu šoka. Objektivno sam očekivao i nadao se da će doći do pravde koju sam tražio u Beogradu. Svi elementi i argumenti su išli tome u prilog, a razočarala me je presuda, jer sada vidim da je ona dokraja ispolitizirana i da je uzaludno tražiti pravdu kod istog suda i pravosuđa - izjavio je ovom prilikom Ilija Jurišić.

Kazao je da ima malo optimizma da bi se ovaj predmet mogao uspješno razriješiti u njegovu korist u Apelacionom sudu koji je ukinuo ovu istu prethodnu presudu i odlučio da se brani sa slobode.

- Ova presuda je dokaz da je ona kopija prethodne presude i ona obuhvata čak i one elemente koji su na sudu dokazani kao nepostojeći. Živim u uvjerenju da nisu svi ljudi tamo ispolitizirani, ali da nemaju dovoljno hrabrosti da optuženom uliju povjerenje da rade na osnovu prava i pravičnosti. Do zadnjeg atoma snage i razuma borit ću se da se istina dokaže - zaključio je Jurišić.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook