'PREDSJEDNIŠTVO NIJE URADILO SVOJ DIO POSLA'

Prijedlog budžeta institucija BiH sutra na izjašnjavanju u Predstavničkom domu

Arhiva11.12.13, 11:03h

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sutrašnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, a koji je upućen iz Predsjedništva BiH

Dom naroda PS BiHPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sutrašnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, a koji je upućen iz Predsjedništva BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na  današnjoj sjednici  utvrdila usklađenost predloženog budžeta s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a danas će predloženi budžet razmatrati i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je Agenciji Fena, nakon što je prekjučer Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu zaprimljen u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH da je  u konsultacijama  sa članovima Kolegija odlučeno da se sjednica održi sutra.

Konstatirali smo, naveo je, da smo dovedeni u vrlo nezahvalan položaj, „jer znamo da poslanicima nismo ostavili vremena koliko je to bilo potrebno da imaju priliku da se kvalitetno pripreme za ovu raspravu“.

- Međutim, ipak smo odlučili da ostavimo 48 sati da i poslanici iščitaju Prijedlog budžeta a onda u četvrtak na sjednici da otvorimo raspravu o budžetu. Zašto nismo ispoštovali ovaj rok do 9. decembra, to je pitanje za Predsjedništvo BiH koje evidentno nije uradilo svoj dio posla na način kako je to propisivao i Ustav i Poslovnik i jednog i drugog doma unutar Parlamentarne skupštine BiH - kazao je Bećirović.

Rekao je da je Predsjedništvo BiH bilo dužno, prema Poslovniku Predstavničkog doma „da  budžet dostavi 15. oktobra“.

- Dakle, budžet u parlamentarnim klupama kasni gotovo dva mjeseca, što je apsolutno nedopustivo - kazao je Bećirović Feni.

Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu utvrdilo je Vijeće ministara  19. novembra, nakon čega  je Nacrt budžeta upućen Predsjedništvu BiH koje je nadležno za predlaganje Zakona o budžetu.

Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija  950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846,39 miliona KM i veći su za 57, 91 milion K? ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Predsjedništvo BiH je na 5. decembra na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu, sa dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović).

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook