POČELO JE

Evropska unija poduzima korake protiv Hrvatske?

Arhiva10.12.13, 20:07h

ropska komisija je objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP). Ulazak Hrvatske u EDP vjerojatno će biti formalno potvrđen na 28. siječnja 2014. godine na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a

hrvatska zastavaEuropska komisija je objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP). Ulazak Hrvatske u EDP vjerojatno će biti formalno potvrđen na 28. siječnja 2014. godine na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Prema preporukama Komisije 2014. godine Hrvatska bi trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Prema pravilima EU-a, korekcija proračunskog deficita treba biti obavljena u godini nakon što se potvrdi postojanje deficita, što bi u hrvatskom slučaju značilo 2015. godine. Komisija ističe da predlaže dulji rok za Hrvatsku budući da bi kraći rok tražio "prevelike strukturne napore", javlja HRT.

Rok do 30. aprila

Komisija predlaže da se Hrvatskoj dade rok do 30. aprila 2014. godine da poduzme učinkovite mjere, to jest, da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook