SADA I ZVANIČNO

Bosna i Hercegovina ostala bez 45 miliona eura!

Arhiva10.12.13, 10:13h

Ovo je prvi slučaj u povijesti Evropske unije da se jednoj zemlji u procesu pristupanja uskraćuju planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa

euro

Komitet Evropske Unije za IPA fondove donio je odluku o uskraćivanju 45 miliona eura namijenjenih Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi slučaj u povijesti Evropske unije da se jednoj zemlji u procesu pristupanja uskraćuju planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa.

Odluka je donesena prije svega zbog nepostizanja dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Iz Evropske unije dalje upozoravaju da ukoliko bh. političari nastave sa takvom praksom, mogu dovesti u opasnost sredstva iz ovih fondova i u 2014.

- Evropska komisija je u  oktobru najavila, a krajem prošlog mjeseca i zvanično obavijestila  strukture u BiH da bi novac mogao biti uskraćen za one projekte u oblasti transportne infrastrukture, podrške razvoja malog i srednjeg  preduzetništva i plaćanja tzv. ulazne karte za učešće BiH u programima Unije - kazala je za TV1 Marina Kavaz- Siručić,  glasnogovornica DEI

 Prilikom odlučivanja o  suspenziji vodilo se računa da šteta suspenzije bude što manja za najugroženije kategorije građana u našoj zemlji.

- Riječ je o projektima primjera radi socijalne inkluzije u obrazovanju, projekti deminiranja, implementacija akcionih planova za Rome i podrška povraku odnosno implementaciji aneksa 7. Dejtonskog sporazuma  - pojašnjava Kavaz- Siručić.

Odluku Komiteta treba da potvrdi Kolegij Evropske komisije, a sredstva mogu biti ponovo dostupna samo ukoliko se prije konačne odluke postigne dogovor o presudi Sejdić- Finci.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook