NASA OBJAVILA

Curiosity na Marsu otkrio drevno slatkovodno jezero

Arhiva10.12.13, 14:57h

Već dugo se zna da je prije 3,5 milijardi godina u blizini Marsovog ekvatora postojao izvor vode. On nije bio ni slan ni kiseo, a sadržao je hranjive supstance

Curiosity penisNASA-in rover Curiosity otkrio je na Marsu znakove koji bi mogli da ukazuju na to da je prije deset miliona godina postojalo drevno slatkovodno jezero, javio je sajt “Science”.

Već dugo se zna da je prije 3,5 milijardi godina u blizini Marsovog ekvatora postojao izvor vode. On nije bio ni slan ni kiseo, a sadržao je hranjive supstance. Ukratko, bio je savršeno mjesto za nastanak mikroba. Presušio je nakon nekoliko stotina godina a stručnjaci smatraju da su, ukoliko su postojali, mikrobi tada odselili u podzemlje.

Nažalost, sofisticirani alati koje posjeduje nisu dostatni da bi rover Curiosity mogao tragati za starim ostacima mikroba.

Ipak, riječ je o još jednom uspjehu NASA-inog rovera koji je nedugo nakon dolaska na Crvenu planetu otkrio tragove drevnog presušenog potoka čijom su analizom naučnici prvi puta uvidjeli da voda koja je nekada tekla Marsom nije bila isključivo kisela, već da je imala i neutralni pH.

(Novosti.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook