ČEKAJU SE GLASOVI NJEMAČKE I FRANCUSKE

Bezvizni režim za Tursku mogao bi biti uveden za dvije godine

Arhiva09.12.13, 21:49h

Evropska inicijativa za stabilnosti smatra da bi Turci 2015. godine mogli putovati u EU bez viza

turska zastave

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) predviđa da bi Evropska unija (EU) za dvije godina mogla uspostaviti bezvizni režim za Tursku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednık ESI-ja Gerald Knaus kazao je da bi turske vlasti trebale postaviti 2015. godinu kao početak bezviznog režima, dodavši da bi Turska to mogla postići i ranije, obzirom da su zemlje Balkana dobile bezvizni režim za 2-3 godine.

Prema njegovim riječima, Italija, Poljska, Rumunija, Španija i Švedska otvoreno podržavaju uvođenje bezviznog režima za Tursku, dok su Bugarska, Grčka, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Litvanija, Latvija, Malta , Portugal, Slovačka i Slovenija blizu te odluke. On tvrdi da bi pristankom Njemačke ili Francuske glasovi za uvođenje bezviznog režima Turskoj bile u većini.

Knaus navodi da je pozitivno to što preko milion ljudi u Turskoj koji posjeduju diplomatski pasoš ne zloupotrebljavaju to ovlaštenje i to što se smanjio broj ilegalnih prelaza iz Turske u EU.

Predsjednik ESI-ja navodi da bi uspješan završetak ovih pregovora mogao razbiti predrasude koje vladaju u sredinama koje se protive uvođenju bezviznog režima Turskoj.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook