SENZACIONALNO OTKRIĆE

Čudesan rezultat nove terapije: Stvorili lijek protiv leukemije?!

Arhiva09.12.13, 20:25h

Na velikoj konferenciji u New Orleansu šest istraživačkih laboratorija iznijelo je detaljne studije o eksperimentalnim terapijama koje su primijenjena na više od 120 pacijenata oboljelih od različitih tipova raka krvi, odnosno raka koštane srži

Lijek za leukemiju

Američki hematolozi objavili su senzacionalne rezultate postignute u liječenju leukemije novom genskom terapijom.

Na velikoj konferenciji u New Orleansu šest istraživačkih laboratorija iznijelo je detaljne studije o eksperimentalnim terapijama koje su primijenjena na više od 120 pacijenata oboljelih od različitih tipova raka krvi, odnosno raka koštane srži.

U jednoj od studija praćeno je liječenje pet odraslih osoba i 22 djeteta sa akutnom limfoblastičnom leukemijom. Svi odrasli su izliječeni, a terapija nije uspjela izliječiti tek troje djece. Međutim, oni su došli na liječenje u poodmakloj fazi bolesti. Među 19 izliječene djece nalazila su se i neka koja su više puta išla na transplantaciju koštane srži te su primila više od 10 različitih tipova hemoterapija, a ozdravila su tek nakon nove i eksperimentalne genske terapije.

"Priča o ovoj terapiji je zaista uzbudljiva. Najjednostavnije rečeno, uzimamo stanicu pacijenta i modifikujemo je tako da ona sama traži, napada i uništava bolesne stanice, pa je opet vratimo", objašnjava oduševljeno novinarima dr. Janis Abkowitz, šef odjeljenja za bolesti krvi pri univerzitetu Washington u Seattleu i ujedno predsjednik Američkog društva za hematologiju.

Njegov kolega dr. Herve Hoppenot je ponosno izjavio reporterima:

"Imam osjećaj da stvaramo historiju... I nas su svi ovi rezultati prilično i ugodno iznenadili".

Dr. Herve Hoppenot je predsjednik onkološkog odjela u čuvenom Novartisu, kompaniji koja najviše ulaže u razvoj nove terapije. Vjeruje da će 2016. postati prva genska terapija odobrena u SAD-u i prva odobrena za liječenje raka u svijetu.

Emily Whitehead (9) je prvo dijete koje su liječili genetski modifikovanim stanicama. Bilo je to prije gotovo dvije godine. Danas tragova bolesti nema.

(24sata.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook