VIDEO/ JE LI MOGUĆE?

FIFA je manipulirala žrijebom Svjetskog prvenstva?

Arhiva09.12.13, 15:14h

Luda 'teorija zavjere' ili realna mogućnost? Kao i nakon gotovo svakog ždrijeba kojeg organiziraju FIFA i UEFA, pojavile su se sumnje da nije sve bilo regularno kod ždrijebanja skupina Svjetskog prvenstva

Fernanda Lima, voditeljica na žrijebu SP-aLuda "teorija zavjere" ili realna mogućnost? Kao i nakon gotovo svakog ždrijeba kojeg organiziraju FIFA i UEFA, pojavile su se sumnje da nije sve bilo regularno kod ždrijebanja skupina Svjetskog prvenstva.

Neki smatraju kako je Jerome Valcke, glavni tajnik FIFA-e, mutio sa izvlačenjem imena reprezentacija iz kuglica. Video s Youtubea prikazuje ključne trenutke koji bude sumnju u regularnost. Navodi se kako je Valcke drugačije vadio imena, skrivajući ruke i papirić od javnosti i kamera, dok je mlada asistentica ležernije i lakše otvara kuglice sa brojevima skupina. Osim toga, Valckeu su sve zvijezde koje su pomagale pri ždrijebu dodavale svoje kuglice, osim Cafua koji je izvukao već unaprijed određeni Brazil.

Također, jedan je brazilski korisnik Twittera dan uoči ždrijeba objavio točnu skupinu u kojoj će biti Argentina, BiH, Nigerija i Iran, što je dodatno pobudilo sumnju u namještanje.

Tome treba dodati i predigru cijelog spektakla, ludi ždrijeb "potova" koji je podijelio reprezentacije u grupe po osam, sedam i devet članova, pa se dodatnim ždrijebom jedan europski predstavnik selio u drugu skupinu prije glavnog ždrijeba, a sve kako bi se, sumnja se, pomoglo Francuskoj, koja je izbjegla sudbinu Italije (u skupini sa Urugvajem, Engleskom i Kostarikom) i dobila, recimo, "lakše" protivnike (Švicarsku, Ekvador i Honduras).

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook