OTVORENO PISMO NERMINA NIKŠIĆA UDRUŽENJU POLJOPRIVREDNIKA U BIH

Moj je jedini interes da novac zaista dođe do onih koji se uistinu bave poljoprivrednom proizvodnjom

Arhiva09.12.13, 14:00h

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je danas Udruženju poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini i njegovom predsjedniku Miri Pejiću otvoreno pismo

Nermin Nikšić
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je danas Udruženju poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini i njegovom predsjedniku Miri Pejiću otvoreno pismo, u kojem se kaže:

“U vezi s otvorenim pisma kojeg ste uputili 5.12.2013. godine u kojem, pored ostalog, tvrdite kako ja i federalni ministar finansija Ante Krajina ne dozvoljavamo isplatu poticaja poljoprivrednim proizvođačima, želim javnost obavijestiti kako sam od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zatražio da odmah unese u sistem plaćanja sve obračunate poticaje po osnovu animalne i biljne proizvodnje u toku 2013. godine, a u skladu sa zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Vlade FBiH. Također, od Federalnog ministarstva finansija zatražio sam da ove isplate tretira kao prioritet, te da u skladu sa raspoloživim sredstvima pokuša osigurati njihovu isplatu u što kraćem roku.

Dakle, trenutno se u trezoru nalazi unesenih, a neisplaćenih poticaja za mlijeko u iznosu od 38.000 konvertibilnih maraka, dok bilo koje druge proizvodnje uopšte nisu ni unijete na plaćanje od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tako da nisu ni mogle biti plaćene.

Iako Vi, gospodine Pejiću, to znate, a kako biste u javnosti konačno prestali iznositi netačne informacije, ističem da je u ovoj godini iz budžeta FBiH do sada plaćeno 58,5 miliona KM po osnovu poticaja za poljoprivredu. Od ovog iznosa za poticaje iz 2012. godine isplaćeno je 19 miliona KM, dok je po osnovu Programa poticaja za 2013. godinu isplaćeno 39,5 miliona KM”, navodi se u pismu premijera Nikšića, te dodaje:

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je početkom prošlog mjeseca unijelo u sistem plaćanja poticaje u iznosu od 4,5 miliona KM, za koje je prije plaćanja zatražena kontrola Porezne uprave FBiH i Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Na osnovu do sada provedenih kontrola u devet slučajeva, Uprava za inspekcijske poslove podnijet će krivičnu prijavu zbog uočenih nezakonitosti, a kontrole se nastavljaju. Cijenim bitnim izdvojiti samo jedan primjer koji se odnosi na namjeravanu isplatu poticaja firmi „Vegić-comerce“ d.o.o Ljubuški vlasnika Drage Čuljka, kojem je trebalo biti isplaćeno 248.666. KM, iako ova firma ima blokirane račune već tri godine i nema nikakvu poslovnu aktivnost u tom periodu! Firma je, inače, registrirana za proizvodnju povrća, vrtnog i ukrasnog bilja, a po osnovu kapitalnih ulaganja u 2012. godini uplaćeno joj je 757.112,97 KM iako su joj, ponavljam, računi i tada bili blokirani i nije imala bilo kakvih poslovnih aktivnosti!

Kao što dobro znate, moj jedini interes, kada su u pitanju poticaji za poljoprivredu, jeste da novac zaista dođe do onih koji se uistinu bave poljoprivrednom proizvodnjom i u tim nastojanjima ću istrajati, bez obzira na sve pritiske i ucjene bilo koga, a i Vi i ja dobro znamo po čijem nalogu i u čijem interesu iznosite neistine kada je u pitanju isplata poticaja za poljoprivredu u Federaciji BiH“, zaključuje se u otvorenom pismu federalnog premijera Udruženju poljoprivrednika u BiH.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook