CENTAR ZA RAZVOJ I PODRŠKU I INICIJATIVA PREŽIVJELIH OD MINA

Tuzlanska pivara dobitnik nagrade 'Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom'

Arhiva09.12.13, 13:12h

Mirza Jašarević iz CRP-a izjavio je da ovu kampanju provode već petu godinu s ciljem podizanja svijesti javnosti o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom, ali i promocije pozitivnih primjera poslodavaca koji zapošljavaju te osobe na otvorenom tržištu rada

Tuzlanska pivaraCentar za razvoj i podršku (CRP) i Inicijativa preživjelih od mina (IPM), u saradnji s internet portalom Posao.ba i Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, upriličili su danas u Sarajevu dodjelu nagrada "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom".

U kategoriji javnih preduzeća nagradu je dobio BH Telecom, u kategoriji velikih preduzeća Volkswagen d.o.o. Sarajevo, u kategoriji srednjih preduzeća Pivara d.o.o. Tuzla, u kategoriji malih preduzeća RES Domino Kalesija i u kategoriji samostalnih obrta Računovodstvene usluge MM d.o.o. Lukavac i Moja agencija Sarajevo.

Mirza Jašarević iz CRP-a izjavio je da ovu kampanju provode već petu godinu s ciljem podizanja svijesti javnosti o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom, ali i promocije pozitivnih primjera poslodavaca koji zapošljavaju te osobe na otvorenom tržištu rada.

- To su poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom bez predrasuda i bez stimulativnih sredstava čime ih uključuju u sve sfere društva - rekao je Jašarević.

Dodao je da procjene pokazuju da osobe s invaliditetom čine između 12 i 15 posto populacije Bosne i Hercegovine te da je cilj CRP-a pružiti im priliku da svojim kvalifikacijama dobiju šansu, a ne da se društvo prema njima ponaša na principu milosrđa.

- U protekle dvije godine zaposleno je više od 350 osoba s invaliditetom uz podršku Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH i zadovoljni smo napretkom u toj oblasti, a naravno uvijek može bolje - kazao je Jašarević.

Jasmina Bijedić-Smajić, direktorica Moje agencije, kojoj je uručena nagrada u kategoriji samostalnih obrta, naglasila je da je zahvalna na nagradi i da se nada da će tradicija dodjele ovih nagrada biti nastavljena, što će motivirati i druge osobe s invaliditetom da poput nje osnuju vlastiti biznis.

Projekt menadžerica kompanije Development Studio koja upravlja portalom Posao.ba Nermana Ajanović naglasila je da trenutno pojedini poslodavci, zbog neznanja i nerazumijevaja, nisu spremni da pruže jednaku šansu osobama s invaliditetom.

- Cilj ove kampanje je da javnost oda priznanje onim poslodavcima koji to čine - rekla je Ajanović.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook