USKRAĆIVANJE IPA SREDSTAVA - NEZABILJEŽEN SLUČAJ U ISTORIJI EU

Bosna i Hercegovina zbog neprovođenja odluke 'Sejdić-Finci' ostala bez 47 miliona eura!

Arhiva09.12.13, 12:57h

Komitet EU za IPA fondove danas donosi odluku o uskraćivanju 47 miliona eura namijenjenih BiH. Riječ je o projektima podrške za saobraćaj, podršci institucijama na svim nivoima za provođenje Zakona o malom biznisu i projektu nabavke opreme za parlamente

euro nova

Evropska unija u svojoj povijesti nije imala zabilježen slučaj da se jednoj zemlji koja je u procesu pristupanja uskraćuju planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa.

Ovo su danas u Sarajevu rekli novinarima predstavnici Komiteta EU za IPA fondove.

Naime, Komitet EU za IPA fondove danas donosi odluku o uskraćivanju 47 miliona eura namijenjenih BiH. Riječ je o projektima podrške za saobraćaj, podršci institucijama na svim nivoima za provođenje Zakona o malom biznisu i projektu nabavke opreme za parlamente. Finansiranje namijenjeno direktnoj dobrobiti građana BiH, preostalih 40 miliona eura, neće biti smanjivano, kao što su slučajevi podrške za izbjegle i trajno raseljene osobe, pitanje socijalne uključenosti u obrazovanje, te Akcioni plan za Rome.

- Ova poruka je jasan politički signal političarima u BiH da deblokiraju put ka Evropskoj uniji - poručio je zvaničnik.

Osim ovih 47 miliona eura, BiH je u opasnosti da izgubi i IPA sredstva za 2014. godinu.

Za sljedeći budžetski period od 2014. do 2020. godine sve zemlje regiona rade na izradi državne strategije, dok je taj proces u BiH u zastoju. Osim toga, uvjet za BiH je i uvođenje efikasnog mehanizma koordinacije.

- U slučaju daljnjih odgađanja, postoji rizik da se izgube sredstva u budućnosti - upozorio je zvaničnik EU.

Nešto ranije otkazana su sredstva namijenjena pomoći poljoprivredi i ruralnom razvoju (IPARD), a budući da su dosadašnja iskustva pokazala da su zemlje aspiranti dobijale oko 20 sredstava pretpristupne pomoći upravo za ovu oblast, zvaničnik je upozorio da ovo u budućnosti može biti značajan gubitak za bh. poljoprivrednike.

Zvaničnik je, također, odbacio tvrdnje da novac iz IPA fondova uglavnom ide samo konsultantima iz EU, jer je oko 40 posto svih ugovora zaključeno s ugovaračima iz BiH.

Iz Delegacije EU najavljuju za sutra konferenciju za novinare na kojoj će se detaljno govoriti o odluci koju će Komitet za IPA donijeti danas.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook