ŠTA TREBA OBIĆI U SLJEDEĆOJ GODINI

Povratak u budućnost u balkanskom stilu: Lonely Planet uvrstio bivšu ex-yu republiku na listu najzanimljivijih destinacija u 2014.

Arhiva09.12.13, 08:58h

Lonely Planet je proglasio svoj izbor deset najzanimljivijih putničkih destinacija u 2014. godini za 10 zemalja, 10 gradova i 10 regija

makedonija - lonely planetLonely Planet je proglasio svoj izbor deset najzanimljivijih putničkih destinacija u 2014. godini za 10 zemalja, 10 gradova i 10 regija.

Pogledajmo najprije njihov izbor država:

1. Brazil
Izbor prvouvrštene zemlje ne iznenađuje, budući da će zbog Svjetskog nogometnog prvestve sve oči naredne godine biti uprte u Rio de Janeiro, a dvije godine potom ova zemlja će biti domaćin drugog najprestižnijeg sportskog događaja na svijetu, Olimpijskih igara. Bez obzira na nadolazeće zlatno vrijeme za brazilski turizam, ta južnoamerička velikanka nudi izuzetno raznolike znamenitosti, od avanturističkih puteva po Amazonu do lagodnog uživanja u brazilskim obalnim ritmovima. Lonely Planet posebno preporučuje trekking kroz pješčane dine i lagune u Lençóis Maranhenses, istraživanje drevnih gradova, kao što je Ouro Preto i kupanje u kristalnim rijekama u Bonitu.

2. Antarktika
Na Antartiku obično putujemo u mislima i u nekim od brojnih prirodnonaučnih televizijskioh emisija divimo se njenim ogromnim santama leda, vječniim glečerima, neistraženim gorskim grebenima i koloniji simpatičnih pingvina, kraljevskih i drugih.  No, možemo se dati put stopa prvih istraživača (ove godine obilježava se 100 godiina od slavnog pokusa prelaska Antarktike Ernesta Shackeltona). I to s puno više udobnosti i sigurnosti nego prvi istraživači.

3. Škotska
Nijedan izbor Lonely Planeta ne može bez otočke destinaacije. Naredne godine će to biti Škotska, koja je stvarno omiljena zemlja - od krajolika do viskija. Sljedeće godine Glasgow ugošćuje igre Commonwealtha, odnosno država bivših kolonija, što je prilika koja poziva u staru domovinu sve Škote iz dijaspore. Zato je vrijedi posjetiti.

4. Švedska
Hladna. lijepa i pomalo zastrašujuća, barem takva se čini - kako smatraju u Lonely Planetu - Švedska onima koji su posljednjih godina uveliko čitali Stiega Larsona. Povod za uvrštenje u ovogodišnju listu osim vrhunske kulianrske ponude Stocholma je činjenica da je grad Umeå evropsko mesto kulture 2014.

5. Malavi
Malavi već dugo važi za skrivenni afrički biser. Država na istoimenom jezeru nudi sve što putnik očekuje od Afrike - nacionalne parkove u kojima je, barem teoretski moguće vidjeti svih pet velikih afirčkih zvijeri, prijatne domaćine, kao i blažu klimu u visoravnnima.

6. Meksiko
Sunčanje na plaži i razgledanje Majanskih hramova je turistička klasika. Lonely Planet tvrdi da Meksiko nudi još mnogo toga. Među ostlim su u Cancunu i Meridi otvorili dva velika majanska muzeja na rubu glasovitog Bakrenog kanjona su postavili najduži čelični konop za spuštanje u Latinskoj Americi.

7. Sejšeli
Raj za svaki džep, tvrdi onely Planet za 115 čudesnih otoka i otočića u Indijskom okeanu. Osim ekskluzivnih hotela i elegantnih  ekovila na raspolaganju je prijatni smještaj, a cijene avionskih karata su zbog konkurencije snižene. Nisu Sejšeli zanimljivi samo za ležanje pod palmom i ispijanje koktela. Istraživanje s maskom ili dubinsko ronjenje, pješačenje i općenito aktivni i adrenalinski odmor je takođe moguć.

8. Belgija
Potcijenjeni evropski dragulj će u 2014. biti posebno zanimljiv. Zbog slikovitih gradova, kao što su Bruges, Antwerpen i Ghent, a započinje i obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

9. Makedonija
Povratak u budućnost u balkanskom stilu, takvo je geslo Lonely Planeta. Među atrakcijama ove države se navodi Skopje (kojega su vlastii sasvim obnovile), Ohridsko jezero, skijaško područje Mavrovo, Stobi, Berovo i Kratovo.

10. Malezija
Ta brzorazvijajuća država jugoistočne Azije ima na pdoručju turizma velike ambicije. U 2014. godini očekuje 28 miliona turista, zato priprema brojne nove turističke atrakcije. Vlasti imaju velike planova s ptičjim parkom u Melaki, gdje iimaju 6.000 ptica i 400 razčličitih vrsta, a tu su Legoland Malezija i HelloKitty Land u Nusadžaji. Ako vam takav turizam nije po volji, onda se treba za druge vrste avanture uputiti prema malezijskom dijelu Bornea.

(Indikator.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook