NAGLO GUBI NA VRIJEDNOSTI

Doživljava li Bitcoin krah na tržištu?

Arhiva08.12.13, 20:47h

Bitcoin (BTC) je po mnogočemu drugačiji od kreditnih kartica ili popularnog PayPala. Radi se o virtualnoj valuti koja je pohranjena u računaru kupca sve dok ga se ne potroši 'online', a transakcije je nemoguće pratiti

bitcoinUprkos vrtoglavim brojkama po pitanju vrijednosti kakvu je naglo doživio Bitcoin, čini se da se situacija u posljednje vrijeme itekako promijenila.

Bitcoin (BTC) je po mnogočemu drugačiji od kreditnih kartica ili popularnog PayPala. Radi se o virtualnoj valuti koja je pohranjena u računaru kupca sve dok ga se ne potroši 'online', a transakcije je nemoguće pratiti.

Sigurno niti jedna Vlada nije oduševljena idejom Bitcoina, virtuelnog novca koji je, prema mnogima, valuta budućnosti, ali kineska se Vlada nije ustručavala pokazati što misli o ovome.

Američki portal specijaliziran za tehnologije, Engadget, prenosi kako je Kina uz pomoć vlastitih regulacija, zabranila bankama trgovanje u ovoj elektroničkoj valuti, tvrdeći kako ista nema legalni status i ne bi trebala biti prisutna na tržištu.

Kako velike institucije neće moći koristiti digitalni novac, pojedinci i dalje imaju pravo kupoprodaje Bitcoina, iako su prethodno upozoreni kako to čine na vlastitu odgovornost.

Nedugo nakon ovakve reakcije kineskih vlasti, vrijednost Bitcoina je doživjela pad za 24% do vrijednosti od 900 dolara na Mt.Gox razmjeni, nakon što je kineski Baidu najavio da više neće prihvaćati Bitcoin za korisnike muzičkog servisa.

Postoje glasine kako, osim navedenih, niti China Telecom više ne prima Bitcoin, no još uvijek ne postoje službene potvrde, prenosi Business Insider.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTRAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook