PREMIJER FBIH NERMIN NIKŠIĆ TVRDI

Svjestan sam naše realnosti, ali ovim budžetom imamo priliku da 2014. učinimo godinom ekonomskog oporavka i razvoja!

Arhiva08.12.13, 11:47h

Potpuno sam svjestan naše realnosti, svjestan činjenice u kakvoj se situaciji nalazimo i da smo još jako daleko od željenog cilja... Pa ipak, i pored političkih okolnosti koje su nam svima poznate i koje nam ne idu u prilog, imamo priliku da 2014. godinu učinimo godinom ekonomskog oporavka i razvoja - kazao je federalni premijer, još jednom pojašnjavajući budžet za narednu godinu

Nermin NikšićNe treba bježati od činjenice da je i ovaj budžet primarno socijalnog karaktera... To nije pitanje našeg ili vašeg izbora, to je naša obaveza utvrđena brojnim zakonima, prema kojima se moramo brinuti o socijalnim potrebama stanovništva u FBiH, istakao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u petak.

Obrazlažući Prijedlog budžeta FBiH za 2014. godinu, koji je u četvrtak usvojio Predstavnički dom, a u petak i Dom naroda, Nikšić je kazao da su u 2014. godini rashodi u domenu direktnih socijalnih i boračkih davanja planirani u iznosu od oko 700 miliona KM.

Za ratne invalidnine planirano je 310 miliona KM, civilne žrtve rata 28 miliona KM, neratne invalide 112 miliona KM, transfer PIO 215 miliona KM i druga socijalna davanja oko 30 miliona KM.

- Svi iznosi pojediničnih davanja su ostali na nivou iz ove godine, s tim da imamo nove kategorije korisnika koje od 2014. godine ulaze u prava po Zakonu o povoljnijem penzionisanju branilaca - kazao je Nikšić.

Postavljajući pitanje uspijeva li ovaj budžet odgovoriti na sve socijalne potrebe u FBiH, premijer je kazao da se "odgovor nameće sam po sebi - siguran sam da nije, ali isto tako moramo biti svjesni njegovih limita".

- U isto vrijeme nikako ne smijemo previdjeti činjenicu da upravo kroz ovako limitiran i opterećen federalni budžet osiguravamo zadovoljenje osnovnih životnih potreba stotinama hiljada onih kojima je to najpotrebnije. Dakle nesporno je kako se radi o prevashodno socijalnom budžetu koji ipak i pored toga, posjeduje i izraženu razvojnu komponentu. Budžet za 2013. godine jeste bio stablizirajući, te smo uz takav budžet uspjeli izaći iz recesije i stvoriti preduslove da 2014. godina bude godina ekonomskog rasta, rasta zaposlenosti i dodatnih novih investicija - dodao je.

Nikšić je navode da su ohrabrujući posljednji statistički izvještaji koji ukazuju na rast svih ključnih ekonomskih parametara.

- Industrijska proizvodnja je u septembru 2013. godine u odnosu na septembar 2012. veća je za 7,1 posto. Izražen je rast u prerađivačkoj industriji (8,6 posto), u proizvodnji električne energije (5,5 posto), u vađenju ruda i kamena od (4,4 posto)... Vrijednost građevinskih radova u augustu 2013., u odnosu na prosjek 2012. rasla za 39,9 posto. Izvoz iz FBIH je u prvih devet mjeseci 2013. u odnosu na isti period prošle godine veći je za 6,8 posto, dok je uvoz u istom periodu manji za 1,5 posto. Zaustavili smo trend smanjenja zaposlenosti. Samo u septembru je registrirano preko 2.600 novih radnih mjesta. Prema podacima Poreske uprave u oktobru se taj broj povećao za dodatnih 3.700 radnika - kazao je Nikšić i dodao da očekuje da će do kraja godine broj zaposlenih preći 440.000.

- Time ćemo potpuno anulirati negativne efekte recesije i stvoriti preduslove za dodatni rast zaposlenosti u 2014. godini. Poređenja radi, u Srbiji je od 2008. godine do danas izgubljeno 96.000 radnih mjesta, dok je Hrvatskoj broj zaposlenih smanjen za nevjerovatnih 370.000. U pravu su svi oni koji će reći kako su ovo samo statistički podaci... Ipak, ako su statistički pokazatelji negativni onda je to razlog za alarm... Dopustite da ovi pozitivni statistički pokazatelji nisu nikakav spektakl niti razlog za bilo kakvo slavlje, ali jesu vijesnik laganog početka oporavka naše ekonomije - naveo je Nikšić.

Predloženi budžet, kako je kazao, u narednoj godini bi upravo trebao osigurati dodatni zamah ekonomiji Federacije, kroz realizaciju razvojnih inicijativa koje uključuju niz noviteta.

- Za uspostavljanje Garancijskog fonda za podsticaj izvozno-orjentisanih preduzeća izdvojeno je pet miliona KM. Za ovu vrstu garancija u 2013. godini smo također izdvojili pet miliona KM. Primjera radi, izdvajanje četiri miliona KM za davanje garancije, omogućilo je Energoinvestu sklapanje poslova u inostranstvu u vrijednosti od 45 miliona KM.

Za uspostavljanje Garancijskog fonda za unapređenje domaće privrede izdvojeno je dva miliona KM. Za subordinirani kredit Union banke d.d. Sarajevo izdovijeno je deset miliona KM. Otvaranjem dodatne povoljne kreditne linije podstičemo privredu, te jačamo domaću Union banku.

Za sufinansiranje aktivnih politika zapošljavanja koje provodi Federalni zavod za zapošljavanje izdovojeno je deset miliona KM. To je bez sumnje najveći iznos ikad izdvojen u budžetu za ove namjene, a na osnovu raspoloživih podataka može se utvrditi kako je od svog osnivanja 2001. godine do danas zavod u ove svrhe iz budžeta ukupno dobio 1,3 miliona KM - kazao je federalni premijer.

Sa dodatnim sredstvima Zavoda u 2014. godini, dodao je, bit će za aktivne politike zapošljavanja, primarno mladih osoba, osigurano oko 30 milliona KM.

- Namjera nam je da zajedno sa setom zakona koje bi ovaj uvaženi Dom trebao razmatrati 17.-18. ovog mjeseca osiguramo dodatnih desetak hiljada zaposlenih...

Obezbijeđena je i garancija za kreditno zaduženje JP „Autoceste“ u iznosu od šest miliona KM, što će omogućiti ubrzan nastavak radova na dionicama Koridora Vc. Pored navedenog, podrška privrednim aktivnostima uključuje i: podsticaje za poljoprivredu u iznosu od 68 miliona KM, subvencije rudnicima (20 miliona KM), subvencije željeznicama (22 miliona KM), sredstva za pozajmice pri Ministarstvu energije, rudarstva i industrije od šest miliona KM, subvencije pri Ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 6,6 miliona KM, subvencije pri Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta od 3,9 miliona, četiri miliona KM, 2KR japanskog fonda koja realizujemo preko BOR banke - rekao je Nikšić i dodao da ukupan iznos direktnih podsticaja privrednim aktivnostima iznosi oko 163,5 miliona KM, ili 11,8 posto operativnog budžeta FBiH u 2014. godini.

Treba uzeti u obzir da se značajan dio ovih sredstava realizuje kao garancije, te imaju višestruki mulitiplicirajući efekat na nivo plasmana.

- Ovome treba dodati i: planirane plasmane kredita Razvojne banke FBiH u iznosu od približno 120 miliona KM, plasmane Fonda za okoliš FBiH i Fondacije Odraz, planiranu realizaciju projekata na izgradnji korioru VC u 2014. godini u iznosu od pribižno 500 miliona KM i očekivani početak realizacije projekta izgradnje novih energetskih objekata - poručio je Nikšić obrazlažući Prijedlog budžeta FBiH za 2014. godinu i izrazio nadu da su prezentovani podaci dali prilično detaljan uvid i u razvojnu komponentu budžeta i vanbudžetskih razvojnih instrumenta te da ovi podaci i planovi daju razloga za umjereni optimizam.

- Ne pada mi napamet da i pomislim, a pogotovo ne da bilo koga uvjeravam kako je u Federaciji nekakvo blagostanje... Potpuno sam svjestan naše realnosti, svjestan činjenice u kakvoj se situaciji nalazimo i da smo još jako daleko od željenog cilja... Pa ipak, i pored političkih okolnosti koje su nam svima poznate i koje nam ne idu u prilog, imamo priliku da 2014. godinu učinimo godinom ekonomskog oporavka i razvoja - kazao je federalni premijer naglašavajući da se glasanjem za ovakav budžet glasa za socijalnu stabilnost u idućoj godini, redovitost svih isplata iz budžeta, značajne podsticaje ekonomskim aktivnostima i investicije, kreiranje nekoliko hiljada novih radnih mjesta i rast zaposenosti u idućoj godini.

Smatra da su ovakvi ciljevi i planovi zajednički interes svih građana i da se ne radi o budžetu premijera, vlade, pa ni parlamenta, već o budžetu svih građana Federacije.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook