NEOPOREZIVI DIO PLATE POVEĆAN NA 200 KM

Predložen novi budžet RS-a od dvije milijarde i 25 miliona KM

Arhiva07.12.13, 17:03h

Prvobitno je budžet RS-a za 2014. godinu predložen u iznosu od dvije milijarde i 40 miliona KM, ali je Vlada prihvatila zahtjev poslovne zajednice da neoporezivi dio plaće poveća na 200 KM

Narodna skupština RS novaVlada Republike Srpske (RS) amandmanima je promijenila iznos budžetskog okvira RS-a za 2014. godinu, koji sad iznosi dvije milijarde i 25 miliona KM i manji je za 15 miliona o prvobitno predloženog.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je pojasnio da je do umanjenja došlo jer će neoporezivi dio plaće od naredne godine biti minimalno 200 KM, a ne 150 KM, kako je navedeno u Prijedlogu ekonomske politike, koja je također predložena za današnju posebnu sjednicu entitetskog parlamenta.

Prvobitno je budžet RS-a za 2014. godinu predložen u iznosu od dvije milijarde i 40 miliona KM, ali je Vlada prihvatila zahtjev poslovne zajednice da neoporezivi dio plaće poveća na 200 KM.

Stoga će prihodi od poreza na dohodak u entitetskom budžetu biti manji za dodatnih 15 miliona KM, a isto toliko manji i budžet.

Tegeltija je rekao da je BiH u aranžmanu s MMF-om, te da se na kraju godine moraju usvojiti određeni uslovi kao pretpostavka povlačenju kreditnih sredstava, za sva tri nivoa vlasti u državi, to je usvajanje budžeta za narednu godinu.

On je podsjetio da je Vlada FBiH, odnosno taj bh. entitet već ispunio uvjete te očekuje da će to uraditi i RS i državni nivo BiH.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook